Vesti16.09.2021. 04:42

PROMENJEN “SEMAFOR SISTEM”: Evo koliko zaraženih odeljenje sada može da ima da bi se prešlo na onlajn nastavu

Odeljenje će morati da pređe na onlajn nastavu ako ima najmanje 20 odsto zaražene dece – četvoro u odeljenju. Do sada je za prelazak na ovaj model bio uslov da u odeljenju bude dvoje zaraženih učenika. Ovo su korekcije koje će biti unete u “semafor model”, po kome se sada organizuje nastava u svim školama. Da je sistem inoviran, potvrdio je ministar Branko Ružić.

– Odeljenja sa 16 i manje učenika prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze. Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu – pojasnio je Ružić, uz napomenu da je takva odluka doneta na sastanku sa predstavnicima Instituta “Batut”.

Ružić je rekao i da je odlučeno da kriterijum na nivou lokalne samouprave, za prelazak na nastavu na daljinu, bude 1,5 odsto zaražene školske dece, a četiri kod nastavnog i vannastavnog osoblja.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Tanja Valić

On je naveo da broj zaražene dece ne prelazi 0,54 odsto, jer ih je do utorka bilo 4.400, a kod zaposlenih procenat inficiranih ne prelazi 1,2 odsto. U školama pozdravljaju nastojanja da se nastavni proces što duže odvija normalno.

– Očigledno je da država na sve načine želi da škole zadrži otvorenim, što je dobro. Možda je inovirani sistem malo komplikovan, ali traže se načini da se što duže u školu ide normalno – kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On, međutim, upozorava da se niko ne bavi nastavnicima, a njih ima dosta zaraženih, pa nema ko da ih zameni. Dodaje da se putem društvenih mreža traga za zamenama, posebno deficitarnih, poput nastavnika fizike i nemačkog jezika.

Inače, u Beogradu je jedino Deveta beogradska gimnazija “Mihailo Petrović – Alas” prešla u potpunosti na onlajn nastavu koja će trajati 10 radnih dana, zbog 70 zaraženih đaka koji su u 90 odsto odeljenja.

Tim za škole danas će, kao i svakog petka, saopštiti koje škole u celoj zemlji prelaze u neku drugu zonu. Trenutno su na onlajn modelu škole u 40 opština i gradova. Za Pirot se već zna, jer će, kako je najavio gradonačelnik Vladan Lazić, škole u ovom gradu od ponedeljka primenjivati druge modele nastave.

obrazovanje

Foto: Profimedia

– Učenici od prvog do osmog razreda trebalo bi da budu podeljeni u dve grupe, sa časovima koji traju 30 minuta, dok srednje škole u potpunosti prelaze na onlajn nastavu – rekao je Vasić i pojasnio da se Pirot i još tri opštine Pirotskog okruga nalaze u crvenoj zoni koja ima veći rizik za prenošenje virusa.

VAN ŠKOLA VEĆA OPASNOST

Ministar Branko Ružić rekao je da obrazovni sistem ne izaziva transmisiju virusa, da ne treba diskriminisati škole, a da se ne vodi računa o onome šta se dešava van škola.

U nekim sredinama roditelji su revoltirani zbog prelaska na onlajn nastavu, pa su, recimo, u Nišu čak i protestovali, tražeći da se deca vrate u klupe.

– Oni danju ne idu u školu, ali zato uveče mogu u kafić, na utakmicu, na proslavu, bioskop, koncert – žale se roditelji.

Izvor vesti: Srbija Danas/Novosti