Vesti01.02.2022. 04:01

Promene u studiranju: Ovo su olakšice za buduće mame i tate, sve informacije na jednom mestu

Srbija odavno slovi za zemlju niskog nataliteta i prosečno starog stanovništva. S druge strane, primetno je da poslednjih godina raste broj žena koje se posle porođaja izjasne da su studentkinje.

Procena je da trenutno ima oko hiljadu takvih studentkinja godišnje, što nije malo ako se zna da se prosečno u Srbiji rodi oko 60 hiljada beba. Samim tim, značajne su preporuke koje je Vlada uputila fakultetima da sami odluče da li će, i na koji način, da prošire postojeće pogodnosti za studentkinje koje su u drugom stanju ili su se već porodile.

Postojeći Zakon o visokom obrazovanju se neće menjati kako bi se uvele jedinstvene podsticajne mere za povećanje nataliteta već je Vlada zaključkom preporučila visokoškolskim ustanovama da izađu u susret svim budućim majkama.

U skladu sa tim, studetkinjama koje su zbog trudnoće, porođajnog odsustva i zbog nege deteta sprečene da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite kao i studentima koji su postali roditelji fakulteti bi trebalo da izmenama svojih akata omoguće polaganje ispita zavisno od redovnih rokova.

Fakulteti bi trebalo i da utvrde povoljnije uslove za upis naredne godine studija i omoguće produžetak rokova za završetak studija.

trudnica

Udruženje “Mame su zakon” pozdravilo je tu odluku kaže Tatjana Macura.

-Ranije tih rešenja za studentkinje koje su želele da nastave studije, a i postanu mame (i tate) nije bilo. Bilo bi idealno da je umesto preporuke to bio pravni akt koji obavezujući ali je dobro da univerziteti imaju pravo na autonomiju u odlučivanju.

Vlada je saglasna i sa time da se na fakultetima čiji je osnivač Republika da se studentkinje i studenti na koje se ova odluka odnosi, oslobode dodatnih troškova u vezi sa produženjem rokova, ispitnih prijava i svih drugih izdataka koji proisteknu iz priznatih povoljnijih uslova studiranja najdalje do navršene 26. odnosno do 28. godine, kada je o studentima Medicinskog ili Elektrotehničkog fakulteta reč.

-Država bi morala da osmišljava i nove pakete podrške koji će olakšati život modernoj porodici-smatra Macura.

Izvor vesti: Srbija Danas