Vesti04.10.2021. 09:28

Promena cene vrtića, stiglo poskupljenje: Pred roditeljima nova pravila ukoliko dete ne dolazi redovno

Od 11. septembra stupio je na snagu novi Pravilnik Ministarstva prosvete o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama.

Pravilnik podrazumeva da će roditelji koji ne dovode decu u vrtić iz “neopravdanih razloga” na kraju meseca plaćati punu cenu od 5.603 dinara, umesto kao do sada 50 odsto za dane kada dete nije bilo u vrtiću.

Korisnici će plaćati 50 odsto u slučaju bolesti, na osnovu dostavljene potvrde izabranog lekara pedijatra, zatim u vreme korišćenja godišnjeg odmora roditelja na osnovu uvida u rešenje o korišćenju godišnjeg odmora roditelja, kao i zbog iskazane potrebe porodice da dete ne pohađa vrtić u trajanju ne dužem od 10 radnih dana u toku radne godine. Svi ostali slučajevi izostanka smatraju se neopravdanim i naplaćuju 100 odsto.

Potrebno je da navedene dokaze dostavite vaspitačima najkasnije do 28. u mesecu, piše u obaveštenju za roditelje.

vrtić

Foto: Shutterstock

Podsetimo, roditelji su i do sada za odsustva duža od pet dana morali da donose potvrdu da je dete odsustvovalo zbog bolesti. Takođe, za vreme epidemije roditelj na osnovu pisane izjave može izraziti zabrinutost zbog situacije i to navesti kao razlog za nedolazak deteta i plaćaće kao i do sada 50 odsto od cene. U vrtiće redovno ide tek nešto više od polovine dece, odnosno oko 59,6 odsto njih.

Kada se ne naplaćuju usluge vrtića:

  • U slučaju više sile, ratnog stanja, vanrednog stanja ili drugih vanrednih okolnosti
  • U slučaju rekonstrukcije, sanacije, adaptacije objekata i drugo, ukoliko ustanova ne obezbedi boravak deteta u drugom objektu
  • U slučaju epidemije kada nadležni organi naloži mere koje iziskuju organizaciju rada u ograničenom kapacitetu kao i mere povlačenja deteta iz kolektiva (samoizolacija)

 

Izvor vesti: Srbija Danas