Vesti06.10.2021. 06:04

Profesije koje će biti najtraženije u narednih deset godina: Za neke od njih vam ne treba ni diploma

Fakultetsko obrazovanje može da vam pomogne na putu do uspeha na današnjem tržištu rada tako što će uvećati vaš potencijal za zaradu ali visoko obrazovanje je skupa investicija koja je i dalje nedostupna za mnoge.

U poslednjih 10 godina, troškovi fakulteta povećani su za oko 25 odsto u proseku u svetu. Studentski dug je skočio, pa tako samo Amerikanci trenutno duguju više od 1,73 biliona dolara studentskih kredita.

Prema nedavnom izveštaju Zavoda za statistiku rada, postoji niz poslova koji ne zahtevaju diplomu, a dolaze iz nekoliko industrija za koje se očekuje da će biti u velikoj potražnji u narednih 10 godina.

Za mnoge od ovih poslova potrebna je diploma srednje škole, diploma saradnika ili nagrada u toku školovanja. I kurs dolazi u obzir.

Tri su trenda trenutno prisutna na tržištu: povećana potražnja za održivom energijom, starenje stanovništva i obnovljeno interesovanje za brigu o sebi tokom pandemije koronavirusa.

Predviđeno je da će servisni tehničari vetrogeneratora i oni koji instaliraju solarne panele biti neki od najbrže rastućih poslova decenije zahvaljujući brizi o klimi i potražnji za održivom energijom.

solarni paneli

Foto: Shutterstock

Asistenti radne terapije, asistenti fizikalne terapije, pomoćnici za ličnu negu i pomoćnici fizioterapeuta postaće kritične uloge kako sve više bejbi bumera odlazi u penziju i zavisi od ovih usluga.

U nedavnoj analizi, Univerzitet u Južnoj Kaliforniji primećuje da se da će troškovi zdravstvene zaštite za ovu grupu biti visoki, jer ova generacija „živi duže, a ipak beleži veće stope gojaznosti, dijabetesa, visokog holesterola i hipertenzije.

fizioterapeut

Foto: Shutterstock

Objašnjava se da postoje dve vrste pomoćnika fizioterapeuta, na primer, i oni imaju odvojene, različite uloge: jedni pomoćnici su aktivno uključeni u pružanje nege pacijentima, dok drugi rade samo administrativne poslove poput postavljanja opreme i kompletiranja kancelarijske papirologije.

Nakon što su se u poslednjih 18 meseci nosili sa sagorevanjem na poslu i izolacijom izazvanom pandemijom, ljudi više danas ulažu u lične usluge poput masaža i kurseva, što dovodi do povećane potražnje za terapeutima i učiteljima masaže. Za neke od ovih poslova, nije potrebno ni radno iskustvo.

Izvor vesti: Srbija Danas