Vesti03.01.2022. 02:43

Produžetak školske godine ili skraćenje raspusta: Nova odluka na stolu – kako nadoknaditi časove?

Ministar prosvete Branko Ružić ponosan je na činjenicu da su đaci došli do zimskog raspusta bez ijednog izgubljenog dana nastave uprkos izazovima. Ovaj uspeh pripisuje Timu za škole koji se redovno sastajao i po tzv. “semafor” modelu menjao tip nastave.

– Pokazatelji su ukazivali da za time postoji potreba. Takav način promišljanja i sinergije doveo je do toga da mi mesecima nemamo nijednu školu koja radi po onlajn modelu, kao i da je broj zaraženih đaka i zaposlenih minimalan – objašnjava Ružić.

Onlajn nastava

Nastavnici tvrde da je onlajn nastava ostavila posledice po znanje đaka, na šta ministar objašnjava da je to bilo iznuđeno rešenje u vremenu koje je od njih to zahtevalo.

– Mislim da smo reagovali veoma dobro, brzo i da smo svi shvatili šta je čiji zadatak, a cilj nam je bio zajednički – da nijedno dete ne snosi posledice pandemije, kada je obrazovanje u pitanju. Ne zaboravimo, onlajn nastava je zahtevniji model nastave i za učenike i za nastavnike i iako je iznenada uspostavljen, iako smo imali određene poteškoće u početku, sve smo uspešno prevazišli i prosvetni sistem je u potpunosti odgovorio na sve okolnosti. Pratimo postignuća učenika kontinuirano i korigujemo se po potrebi. Za sada nemamo nikakve pokazatelje koji bi potvrdili tezu određenih nastavnika. Da je bilo teže svima da se uklope, jeste, slažem se, ali smo reagovali najbolje moguće u datoj situaciji i ja sam izuzetno zahvalan i ponosan – ističe ministar.

Pandemija koronavirusa, uprkos svim negativnim stvarima koje je donela, ubrzala je proces digitalizacije koji je ranije u nastavi započet.

devojčica

– Kontinuirano kroz različite projekte i u saradnji sa partnerima radimo na tome da u što većem obimu digitalizujemo i unapredimo sistem, ali i da poboljšamo proces i uslove učenja u našim školama kako bi dodatno doprineli unapređenju kvaliteta obrazovanja. Ministarstvo je nedavno podelilo 7.000 računara i 480 štampača osnovnim i srednjim školama širom Srbije, kako bi se unapredio proces nastave. Ova podrška će biti značajna u obavljanju redovnih aktivnosti, ali i u daljem obrazovanju o digitalnoj pismenosti kako nastavnika, tako i učenika. Pomoći će daljem usavršavanju nastavnika, pružiti podršku učenicima i podstaći digitalizaciju nastavnih procesa. Naš plan je da u 2022. godini dodelimo skoro 20.000 računara – pojašnjava Ružić.

Da li će biti produžetka školske godine?

Kako je jesenji raspust produžen za tri dana, postavlja se pitanje kako će biti nadoknađeni časovi.

škola

– Postoji više modela nadoknade časova, među kojima su i produžetak trajanja časova, radne subote, produžetak školske godine, mogućnost da se jedan od raspusta skrati. Odluka će biti doneta u zavisnosti od epidemiološke situacije, koja je za sada stabilna.

Izvor vesti: Srbija Danas