Vesti18.12.2021. 04:12

Privrednici se uključuju u reformu obrazovanja u Srbiji: Smerovi u školama po potrebama tržišta rada

U Ministarstvu prosvete počeli su razgovori o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije, kao ključa za kreiranje tehnološki naprednog i ekonomski uspešnog društva.

Ovo važno pitanje otvoreno je na osnovu zaključka Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, donetog na inicijativu Unije poslodavaca Srbije.

-Predstavnici Unije su izneli stav da su privrednici rešeni da aktivno učestvuju u kreiranju novih obrazovnih profila potrebnih za novo tržište rada i reviziju postojećih, ali i da se očekuju određeni državni podsticaji za poslodavce koji bi bili direktno uključeni u proces obrazovanja kroz pružanje radnih praksi i obuka u realnom okruženju- saopštila je Unija poslodavaca Srbije.

Kako se dodaje, na sastanku je zaključeno da će se krenuti u analizu postojećeg stanja, na osnovu kojeg će se doći do egzaktnih činjenica, a koje će poslužiti u procesu reforme. Na osnovu toga će se profilisati broj škola i zanimanja. Zaključeno je takođe da škole moraju biti otvorenije ka tržištu rada. Potrebna je i jača medijska kampanja o potrebama tržišta rada i atraktivnim zanimanjima.

sastanak

Foto: Shutterstock

U inicijativi Unije poslodavaca, na osnovu koje su pokrenuti razgovori o reformi obrazovnog sistema, navedeno je da se Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom između ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage, prevaziđenom nomenklaturom zanimanja.

-Da bi se ovaj problem rešio neophodno je usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede-piše u inicijativi.

Izvor vesti: Srbija Danas