Vesti01.04.2022. 12:40

Prijave za prijemni ispit za umetničke škole od 4. aprila

Od ponedeljka, 4. aprila, počinje elektronska prijava za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Na portalu Moja srednja škola prijava će trajati do 7. aprila.

Ukoliko učenici ne iskoriste prijavu elektronskim putem, za polaganje prijemnog ispita se mogu prijaviti u svojoj školi, odnosno u školi u kojima polažu, 7. i 8. aprila.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević rekao je da se očekuje da broj učenika bude na nivou prošle godine, kada je oko 8.000 učenika bilo prijavljeno za specijalizovana odeljenja.

On navodi da na portalu mogu biti autorizovani korisnici preko Esdnevnika ili E-uprave, kao i da se mogu podneti neautorizovane prijave.

Bilo ko od učenika može da uđe u portal, prati uputstva i podnese prijavu koja će biti evidentirana i prosleđena školi koja organizuje prijemni ispit – rekao je Blagojević za Tanjug.

On je dodao da za određene smerove postoje različiti prijemni ispiti, pa učenici mogu da biraju, dok je za neke to definisano Pravilnikom, pa je izbor samo jedan.

Polaganje prijemnih ispita u srednjim školama organizovaće se od 13. do 22. maja, a učenici svoje rezultate moći će da vide, takođe, elektronski na portalu Moja srednja škola.

Ukoliko učenici imaju žalbe, potrebno je da je u školi podnesu u papirnoj formi, gde će imati uvid u test.

Blagojević je podsetio i da će završni ispit koji će obuhvatiti oko 65.000 učenika osmog razreda, biti održan od 27. do 29. juna.

Uvid u preliminarne rezultate završnog ispita biće na portalu Moja srednja škola 1. jula, na kome će se podnositi i žalbe na rezultate.

Izvor vesti: Srbija Danas