Vesti09.11.2021. 09:44

Prestonica postaje pametni grad: Stručnjaci za veštačku inteligenciju spremili novi projekat koji donosi fenomenalnu budućnost

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk i direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković potpisali su sporazum o saradnji Grada Beograda i Instituta za veštačku inteligenciju.
Događaju u Naučno-tehnološkom parku „Beograd” prisustvovala je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Radojičić je istakao značaj potpisivanja sporazuma jer će, kako je rekao, omogućiti našim mladim ljudima da svoja znanja i inovacije inplementiraju u svojoj zemlji.

–  Jedan od strateških prioriteta Beograda jeste koncept Smart Sitija, a veštačka inteligencija i projekti koji će nastati inplementacijom ovog sporazuma će doprineti daljem razvoju ovog koncepta u Beogradu. Grad Beograd je uradio značajan broj projekata iz ove oblasti, a trenutno je u fazi njihovog uvezivanja, kao i izrade dugoročne strategije  razvoja ovog koncepta- ukazao je gradonačelnik.

Zoran Radojičić

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je dodao da je JKP „Parking servis” jedno od najuspešnijih gradskih preduzeća koje u svojoj delatnosti prednjači kada je reč o projektima iz oblasti Smart Sitija. Reč je o projektima koji doprinose unapređenju usluga koje ovo preduzeće pruža našim sugrađanima.

–Posebno smo ponosni na naš „Parking servis” koji konstatno putem inovacija unapređuje parkiranje u glavnom gradu. „Oko sokolovo” je dobar primer iz ove oblasti koju su prepoznali mnogi gradovi u Srbiji i regionu. Sporazum koji je potpisan doprineće da inovacije iz oblasti veštačeke inteligencije budu kroz nove projekte  inkorporirane u nova dostignuća kako u oblasti privrede tako i u svakodnevnom životu.
To će doprineti s jedne strane povećanju konkuretnosti naše privrede, a sa druge strane unapređenju kvaliteta života naših sugrađana- zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Premijerka Brnabić je čestitala potpisnicima sporazuma jer su, kako je istakla pokazali izvanrednu inicijativu i preduzimljivost, a sa ciljem podizanja kvaliteta života građana Beograda.

–Sigurna sam da će ti uspešni projekti biti replicirani po gradovima širom Srbije, a takođe i ponuđeni Evropi i svetu. Time ćemo se dodatno etablirati kao lideri u novim tehnologijama, ali i u modernizaciji javne uprave, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou – navela je Brnabić.

Naučno tehnološki park

Foto: Beoinfo

Ona je dodala da Srbija danas ima potencijal da bude jedan od lidera u informacionim tehnologijama.

–Ove godine će iz domena softverskog programiranja Srbija ostvariti izvoz od blizu dve milijarde evra, te ostvariti suficit veći od milijardu evra. Dobro smo se postavili, otvorili smo pored Beograda i naučno- tehnološke parkove u Novom Sadu, Nišu i Čačku. Uveli smo i obavezni predmet „Programiranje i kodiranje” u osnovnim školama, ali i omogućili poreske olakšice za kompanije koje ulažu istraživanje, razvoj i nove tehnologije. Na kraju smo završili i Strategiju razvoja veštačke inteligencije, kao  26. zemlja u svetu i prva zemlja u ovom delu Evrope  – ukazala predsednica Vlade Srbije.

Ministar Ružić je rekao da je ovo veliki dan za Grad Beograd, Naučno-tehnološki park, inovacije i implementaciju veštačke inteligencije u sve pore našeg društva.

–Inovacije i veštačka inteligencija treba da olakšaju svima nama život, ubrzaju procese, uštede vreme i energiju. Ovim sporazumom idemo ka tom cilju, a kakav Beograd kao metropola i zaslužuje – naveo je Ružić i podsetio da je na globalnom nivou veštačka inteligencija najbrže rastuća tehnologija, koja utiče na sve grane privrede.

Naučno tehnološki park

Foto: Beoinfo

Direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk je podsetio da je insistitut osnovan u martu ove godine i da već daje zavidne rezultate.

–Cilj je da napravimo ekonomiju zasnovanu na znanju ali primenom veštačke inteligencije. Veštačka inteligencija se već smatra tehnologijom široke primene, poput električne energije, i ako je ne usvojimo i ne primenimo na adekvatan način, možemo doživeti ekonomski zaostatak – ukazao je Ćulibrk.

Izvor vesti: Srbija Danas