Vesti28.01.2022. 12:46

Premijerka Srbije saopštila sjajne vesti: Država ulaže dodatnih 135 miliona evra u fakultete

Premijerka Ana Brnabić izjavila je sinoć na Svetosavskoj akademiji da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva i poručila da će u narednih pet godina biti uloženo u obnovu i izgradnju fakulteta dodatnih 135 miliona evra.

Brnabić je istakla da je Sveti Sava dao crkvu kao sigurnost, a srpsku školu kao osnovu, ističući da je na tim osnovama nastala Srbija koja, kako kaže, svakim danom postoja sve bolja. Ona je dodala da je Srbija i danas na putu Svetog Save.

-U Srbiji danas radi 176.955 učitelja, nastavnika i profesora. U osnovne i srednje škole ide 1.050.000 naše dece dok 285.000 njih studira- navela je Brnabić.

Premijerka je ukazala da se svake godine uvećava ulaganje u obrazovni sistem, dodajući da je sada na nivou od 252 milijarde dinara što je, kaže, za 43 odsto više u odnosu na 2017.godinu kada je postala predsednica Vlade.

Ana Brnabić

Beograd, 27. januara 2022 – Tradicionalna Svetosavska akademija “Blago Svetog Save” u Kombank dvorani. Na fotografiji predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabic. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Istakla je da je osnovna zarada u prosveti sada nešto više od 67.000, a pre deset godina je bila oko 44.000 dinara, dodajući da je to rast od preko 53 odsto. Kako je dodala, povećanju zarada u prosveti će se posvetiti veća pažnja, jer su plate daleko od zadovoljavajućih i u odnosu na to koliko prosvetni radnici zaslužuju.

-Mi nikada nismo gledali na Srbiju kao na zemlju jeftine radne snage, upravo suprotno da Srbija pobeđuje zahvaljujući svom obrazovnom sisetmu, pameti, kreativnsoti i idejama- rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, najveću dodatnu vrednost u ekonomiji donose upravo pamet i ideje. Premijerka je poručila da će država nastaviti da ulaže u standard zaposlenih u prosveti, jer, kako je rekla, bez kvalitetnih i stručnih ljudi nema budućnosti. Nastaviće se, kaže, i sa digitalizacijom, ukazujući da se u najvećoj meri u tome do sada uspelo.

-Čeka nas još mnogo posla, ali mislim da je obrazovni sistem u uslovima pandemije pokazao da brže od mnogih može da savlada krizu i zbog toga želim još jednom da kažem hvala- rekla je Brnanić i čestitala školsku slavu.

Izvor vesti: Srbija Danas