Vesti12.04.2021. 11:58

PREMIJERKA PREDSTAVILA PORTAL “MOJA SREDNJA ŠKOLA”: Objasnila šta to znači za našu decu

Danas je predstavljen portal “Moja srednja škola” u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Događaju su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Brnabić je istakla da se uz elektronske servise i eUpravu teži tome da deca iz Srbije budu spremna za poslove 21. veka i to da bi Srbija bila među najuspešnijim državama zahvaljujući njima.

Premijerka je novinarima kazala da je do sada mnogo postignuto u procesu eUprave, dodajući da se i dalje nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih servisa.

– Želimo da imamo državnu upravu na svim nivoima – republičkom, lokalnom, pokrajinskom, koja je na usluzi građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje – istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, elektronske usluge, što pokazuje i danas predsatvljeni portal, omogućavaju da građani ne moraju da uzimaju slobodne dane da bi se isplanirali kako da prikupe sve papire koji su im potrebni za određenu prijavu, da ne moraju da planiraju u koje vreme će to učiniti, već da to urade u bilo koje vreme, odnosno kada njima najviše odgovara.

– I nastavićemo i dalje da uvodimo elektronske servise jer je to najbolji način da državna uprava postane najefikasnija, da se borimo protiv korupcije i da vide da je državna uprava njihov servis – kazala je premijerka.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Kada je reč o podršci mladim ljudima i njihovom jačanju, Brnabić kaže da se na tome radi od 2016. godine i podseća da je 2017. uvedeno programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama.

Ističe da smo ove godine dobili prvu generaciju sa znanjem svih programskih jezika i ocenjuje da je to ogromna prednost koju naši osnovci imaju u poređenju sa osnovcima u Evropi i svetu.

– To je takvo bogatstvo i za to će utoliko teže i izazovnije biti srednjim školama da sada animiraju te mlade ljude koji imaju takva znanja i zato dodatno ulažemo u unapređenje srednjih škola – kazala je Brnabić.

Dodaje da će se od prvog septembra u škole uvesti i predmet osnove veštačke inteligencije i kaže da je to dodatna investicija i dodatno velika prednost naših đaka.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Sava Radovanović

Kada je reč o jačanju mladih ljudi, Brnabić kaže da tendenciju države da ih što više ojača i pripremi za poslove 21. veka pokazuje i to što su od 2015. godine formirana tri nova naučna institua i to sva u oblasti informacionih tehnologija.

Navodeći da su to SENS, Institut informacione tehnologije u okviru Univerziteta u Kragujevcu i Institut za razvoj veštačke inteligencije sa sedištem u Novom Sadu, Brnabić je istakla da su pre toga poslednji naučni instituti bili formirani u SFRJ.

– To je samo jedna mala pločica u tom mozaiku, ali svaka je izuzetno važna da sklopimo mozaik da Srbija bude najuspešnija zemlja u Evropi u 21. veku – kazala je Brnabić.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Mihailo Jovanović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar Ružić pojasnio je da portal “Moja srednja škola” sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise koji su bili dostupni i u ranijem periodu, ali ne na tako jedinstven način.

Kako je naveo, uz pomoć portala na kojem će moći sve da se uradi na jednom mestu kada je reč o upisu u srednje škole, biće smanjen stres roditeljima i učenicima, kojima taj upis predstavlja “šok” kao i upis u prvi razred osnovne škole.

– Prebacili smo administrativni pritisak i zato je važno da znamo da sve usluge stoje na raspolaganju na jednom mestom – kazao je Ružić.

Komentarišući pametni IT kabinet u Prvoj beogradskoj gimnaziji, ministar prosvete kaže da će uskoro biti 30 takvih pametnih kabineta širom zemlje, a da će se kasnije to proširiti.

– Postoji sinergija između stručnjaka u polju obrazovanja i informacionih tehnologija i to je ono što daje ovakve rezultate – kazao je Ružić.

Upis učenika u srednje škole preko portala “Moja srednja škola”

Od danas do 15. aprila ove godine roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola elektronskim putem na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs).

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 7. do 16. maja 2021. godine, a roditelji će, po prvi put, uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn.

Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se, takođe prvi put, obavljati putem ovog portala, bez podnošenja ijednog papira.

U ovaj jedinstveni projekat, koji podrazumeva unapređenje procesa realizacije završnog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja škola mojasrednjaskola.gov.rs koji građanima omogućava niz elektronskih usluga za upis učenika u srednju školu, Vlada Srbije je uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu do sada uložila više od 49 miliona dinara.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 23. do 25. juna, a roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate tog ispita na pomenutom portalu 27. juna. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

Vlada Srbije je prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita, čime je ceo proces postao transparentniji, znatno je smanjen i broj nastavnika uključenih u proces pregledanja testova, a dešifrovanje testova se od prethodne godine radi elektronski.