Vesti01.11.2021. 12:46

Predvojnička obuka za srednjoškolce: Komšijska država otišla korak napred u obrazovanju

Ministarstvo odbrane Rumunije ozbiljno razmišlja o uvođenju predvojničke obuku za mladiće i devojke od 15 do 19 godina, kao i vojne obuke na civilnim fakultetima, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Zamenik načelnika Odeljenja za strateško planiranje rumunskih oružanih snaga pukovnik Emilijan Čirea izjavio je da su izazovi vojne obuke od početka pandemije korona virusa pokazali da razvoj vojnog obrazovanja mora da se sprovodi sukcesivno i kontinuirano, kako bi se omogućio redovan priliv visokokvalifikovanih kadrova za širok spektar misija u okviru te profesije.

Kako je Čirea izjavio za rumunski specijalizovani portal za odbranu i bezbednost Monitorul Aparari, zbog toga se u srednjoročnim i dugoročnim planovima za period do 2030. razmatra uvođenje predvojničke obuke za stanovništvo od 15 do 19 godina, kako bi se stvorila osnova za popunu profesionalnog vojničkog sastava, kao i dobrovoljne armijske rezerve.

vojna obuka

Foto: Shutterstock

Takođe se razvija i program vojne obuke i komandovanja tokom univerzitetskih studija, što je osnova za stvaranje budućih rezervnih oficira rumunske vojske. Osim toga, u školovanju aktivnih starešina planira se standardizovana i centralizovana zajednička početna obuka za oficire i podoficire kao i prilagođavanje srednjoškolskog obrazovanja novim potrebama vojnog sistema.

Rumunija je još 2018. počela i proces obuke dobrovoljnih rezervista, na nivou vojnika, podoficira i oficira, koja se u odnosu na specijalnost kandidata sprovodi u trajanju od sedam do 13 nedelja u centrima za obuku.

Čirea tvrdi da se pristup kompletnom vojnom školstvu odvija bez ikakvih diskriminacija po pitanju pola, jer su glavni kriterijumi kompetencija i učinak, pa je tako poslednjih godina najviše unapređenih rukovodilaca vojnoobrazovnih ustanova upravo među ženama.

Tagovi:
Izvor vesti: Srbija Danas