Vesti09.08.2021. 09:12

PRE KORONE NA POPRAVNI ISPIT U SRBIJI IZLAZILO I PO HILJADU ĐAKA: Danas je situacija drugačija – brojka obećava

Broj učenika, koji izlaze na popravni ispit u beogradskim školama je deset puta manji nego pre pandemije korona virusom, kažu u Forumu srednjih stručnih škola Beograda.

– Na popravnom ispitu se očekuje, u proseku, od 80 do 100 učenika, što je oko deset puta manje nego pre pandemije korona virusom – kaže Milorad Antić, predsednik FSSB i dodaje:

– Pre korone, na popravni ispit je izlazilo i po hiljadu đaka. Uglavnom je reč o učenicima nekih srednjih stručnih škola, koje školuju za zanatska zanimanja, a đaci su ih upsali, ne zato što su želeli, nego zbog malog broja bodova iz osnovne škole. Najviše njih izlazi na popravni iz matematike.

Antić dodaje, da je školskim kalendarom predviđeno da se najpre održe razredni ispiti od 18. avgusta za učenike koji, tokom školske godine, nisu bili prisutni na više od trećine časova po predmetu, računajući u odnosu na ukupan fond časova.

Popravni ispiti, na koje izlaze đaci koji imaju jednu ili dve jedinice, su “zakazani” od 23. avgusta. Ovi ispiti su, većinom, “rezervisani” za srednjoškloce i to u srednjim stručnim školama za neka zanatska zanimanja. Ispiti se polažu pred tročlanom komisijom, a profesori su dužni da pre polaganja, održe pripremnu nastavu od 10 odsto časova od ukupnog fonda.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Novosti