Vesti06.12.2021. 11:33

Pravila u vrtićima su jasna: Pojašnjeno zašto roditelji ne smeju na posao kada im je dete u izolaciji

Situacija u beogradskim vrtićima je stabilna i nijedan slučaj nije izmakao kontroli, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je rekao da je u prethodnom periodu bilo grupa koje su bile u izolaciji i dodao da je evidentan pad broja zaraženih mališana, kojih je u oktobru bilo oko 440.

Gak je dodao da je u novembru bilo 30 odsto manje obolele dece i izrazio očekivanja da će se u decembru nastaviti taj trend pada broja zaraženih u predškolskim ustanovama.

– Sve mere su na snazi, poštuju se od prvog dana, svaki slučaj zaraze se odmah prijavljuje Zavodu za javno zdravlje i svi koji dovode decu u predškolske ustanove mislim da su videli ozbiljnost svih zaposlenih – istakao je Gak.

vrtić

Foto: Shutterstock

Na pitanje zašto zbog slučaja zaraze cela grupa mora u izolaciju, što dovodi do toga da pojedini roditelji koji moraju da odsustvuju sa posla ne mogu da dobiju tu dozvolu, Gak kaže da sanitarni inspektori daju rešenje roditeljima, sa kojima ostvaruju pravo na bolovanje.

– Ceo sistem je uspostavljen tako da poslodavci ne mogu da kažu roditeljima da im neće dopustiti da idu u izolaciju sa svojim detetom. S druge strane, promenili smo pravilnik, zajedno sa Ministarstvom prosvete, da roditelji ne plaćaju vrtić kada su im deca u izolaciji – naglasio je Gak.

Izvor vesti: Srbija Danas