Vesti04.11.2021. 12:26

Praksa u organima javne uprave: Do stručnog znanja doći će 400 studenata

Stručnu praksu za 400 studenata pet državnih univerziteta ponudiće 18 organa javne uprave – 13 državnih organa i pet lokalnih samouprava, na Prvom sajmu studentske stručne prakse u javnoj upravi.

Sajam, koji organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Evropske unije, održava se onlajn, na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Palate Srbija.

Učesnicima se, na otvaranju sajma, video porukom obratila premijerka Ana Brnabić, koja je izrazila zadovoljstvo što se ovakav sajam organizuje prvi put, jer je važno da svi zajedno, univerziteti, organi državne uprave, nezavisna tela, naprave jedan unikatni mehanizam, u kojem će se nekako obučavati najkvaliteniji mladi ljudi za rad u javnoj upravi.

-Javna uprava je jedan od ključnih stubova za kvalitet života građana, ali i za snagu naše privrede- poručila je premijerka.

Podsetila je da je još 2015. godine počela sveobuhvatna reforma javne uprava, kako bi se ona postala istinski servis svih građana i privrede, a za to su, dodaje, potrebni kvalitetni kadrovi.

razgovor za posao

Foto: Shutterstock

-Zato želim da pozovem mlade, studente da se priključe ovoj inicijativi, da u što većem broju iskažu zainteresovanje za rad u javnoj upravi, za učenje o tome kako funkcioniše javna uprava, kako bi sutra dalje reformisali javnu upravu, naše društvo, kako bismo jačali privredu i ekonomiju, jer to možemo sami da uradimo, a dovešće nas do toga da Srbija svakog dana jača- poručila je Brnabić.

Na Sajmu će se obratiti i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre.

Predviđeno je i potpisivanje Programa saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2021/2022. godinu sa rektorima pet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, a zatim će biti održane tribine.

Na Sajmu studentske stručne prakse, na digitalnoj platformi svi zainteresovani mogu danas i sutra da kroz virtuelni prostor Palate Srbija prisustvuju prezentacijama organa javne uprave, koji otvaraju vrata studentima i nude im stručnu praksu.

 

Izvor vesti: Srbija Danas