Vesti04.11.2021. 09:45

Poznato kako će se nadoknađivati časovi ove godine: Vakcinacija spas za đake, troje školaraca ubio koronavirus

Đaci u Srbiji će tokom naredne nedelje biti na raspustu jesenjem, a vrlo je verovatno da će taj raspust trajati čak devet dana, što bi doprinelo smanjenju broja obolelih od koronavirusa. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić objasnio je da bi to svakako pomoglo u zauzdavanju epidemije iako se virus primarno ne širi kroz školstvo već dolazi spolja.

-Ova mera imaće smisla samo ako se primenjuju i ostale. Predlog o produženju raspusta proizašao je iz onoga na šta je ukazivao medicinski deo Kriznog štaba sa kojim se slažemo. Veoma je važno da naglasim da virus ne dolazi iz škola nego spolja. – kazao je Ružić u „Uranku“ i dodao:

– Situacija nije alarmantna. Brojke pokazuju nepun jedan procenat zaražene dece. Broj obolelih je do sada 5.000, a među nastavnim kadrom procenat zaraženih je 1,2 ili 1,3 odsto. Nemamo bojazan da takvo stanje može da ugrozi zdravlje nacije. Sve je više prijema kod pedijatara, to je tačno, ali ovo je period i sezonskog gripa i drugih virusa. Imali smo fatalnih ishoda, troje tinejdžera preminulo je od korona virusa. To je alarm koji treba da ukaže na potrebu da dođemo do svesti o individualnoj odgovornosti i solidarnosti prema drugima, da se što više građana vakciniše i da dođemo na „zelenu granu“ – kazao je ministar.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ružić je kazao da je nastavni kadar vakcinisan u procentu od oko 51,5 odsto što je slično kao i u opštoj populaciji.

-Na fakultetima imamo više od 62 odsto vakcinisanih. Problem je sa našim mentalitetom. Imamo antivaksersku agresiju, a mediji nose deo odgovornosti jer daju prostor takvim idejama. Vakcina je jedini izlaz iz ove situacije, ona je civilizacijska tekovina. Ali, mi ne možemo da namećemo proces vakcinacije. U prosveti radi oko 135.000 ljudi – objasnio je Ružić.

Kako je istakao ministar Ružić, na današnjoj sednici Kriznog štaba neće se razgovarati o uvođenju kovid propusnica za nastavnike, jer to „nije moguće“. Na pitanje kako će đaci nadoknaditi časove zbog produženja jesenjeg raspusta, Ružić je kazao:

– Nadoknađivaće se po ustaljenom modelu, radnim subotama ili dodatnim časovima. Ne znamo kako će se u narednim mesecima odvijati sistuacija pa o zimskom raspustu još nije bilo reči. Krajnja mera može biti produženje školske godine, ali msilim da do toga neće doći. Za đake bi bilo najbolje da korone nema, ali je ima i zato je važno da se striktno poštuju epidemiološke mere i da đaci nastavu pohađaju u školama – kazao je Ružić.

koronavirus u školama

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ružić je kazao i da se u šest lokalnih samouprava nastava u srednjim školama odvija po kombinovanom modelu kako se ne bi prekidao proces sticanja znanja.

– Jasni su protokoli u obrazovnim ustanovama, kao i pravila i uputstva. Mi sprovodimo nadzor, proveravamo šta se od mera poštuje, a šta ne. Mi u Srbiji imamo više od 1.800 osnovnih i srednjih škola i više od 3.000 školskih objekata. Odgovornost je na direktorima. Naša ideja nije da kažnjavamo već da ispravljamo probleme i propuste. Mi smo za kombinaciju edukacije, prevencije, poštovanja mera i vakcinacije – naglasio je ministar Branko Ružić.

Izvor vesti: Srbija Danas/K1