Vesti24.11.2021. 09:15

Poznat datum početka zimskog raspusta: Ministar saopštio kada se kreće na školski odmor ove godine

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ističe da kada je u pitanju zimski rasput, još uvek nije došlo do bilo kakvih promena, a da su dosadašnje informacije koje su se pojavile, samo nagađanje medija, kao i predlozi.

Ružić objašnjava da do sada još uvek ništa nije odlučeno, te da doktori, kao i članovi Kriznog štaba tek treba da razmatraju o eventualnim promenama, ukoliko epidemiološka situacija ne bude na zadovoljavajućem nivou. Kako dodaje, odluke se donose na Kriznom štabu, a dosadašnje informacije, jesu samo predlozi i nagađanja koje se plasiraju u medijima.

Ružić navodi da će praznici, slave i ostala dešavanja potencijalno uticati na promene raspusta o čemu će se tek govoriti, ali za sada, i dalje ostaje prvobitna informacija, a to je da zimski raspust počinje 31. decembra, a završava se 21. januara.

đak

Foto: Shu

– Svi će ići na neka skijališta, na odmore, i o merama treba voditi računa na najbolji mogući način. Mora se očuvati model koji će zaštititi zdravlje – priča Ružić.

Govoreći o prevenciji u borbi protiv korona virusa, Ružić ističe da je vakcinacija i dalje najbolji poziv, međutim, kako je istakao, ukoliko neko ne želi da se vakciniše, ostali vidovi propusnica treba da budu ispoštovani.

– Žao mi je što ću da razočaram decu, ali za sada stanje ostaje nepromenjeno – navodi Ružić.

INCIDENT U ŠKOLI U PEĆINCIMA

Ružić dodaje da incident u školi u Pećincima jeste jedan neslavan slučaj, a ono što je činjenica je to da je obrazovna ustanova živi organizam, sa hiljadama lica sa različitim profilima. Kako je dodao, u Pećincima je poveden disciplinski postupak protiv profesora, i on je suspendovan.

– Vaspitna uloga škole je dragocena i važna, ali pored toga, važna je i porodica. Jer, nije moguće da će dobra organizacija u svim školama biti odlična, a pored prava, velika odgovornost je i na roditeljima. Iz tog razloga se radi na edukacijama i roditelja ali i nastavnika – priča Ružić.

Kako dodaje, pored fizičkog nasilja, verbalno nasilje prisutno je u istoj meri. Govoreći o verbalnom nasilju koje profesori i nastavnici trpe od strane roditelja, ali i učenika, Ružić apsostrofira da nažalost ima i takvih slučajeva za šta je preventiva, ali i edukacija neophodna.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

– Verujem da u prvom razredu deca neće praviti neke faulove, ali taj uzrast je period kada treba raditi na vaspitanju kao i sticanju nekih navika – priča Ružić i dodaje, da je u pitanju dvosmerna ulica.

Kako je dodao, profesorski poziv je jedan, pored zdravstva od najlepših poziva, te iz tog razloga, svi duguju zahvalnost ljudima koji se bave ovakvim poslom.

Ministar je za sam kraj najavio i obnovu mnogih studentskih domova, kao i izgradnju novih. On je tom prilikom istakao da se u prosvetu nikada više nije ulagalo, a sve to, nazvao je kapitalnim projektima, kada je u pitanju obrazovanje u Srbiji.

Izvor vesti: Srbija Danas