Vesti28.10.2021. 09:31

Potpuna revolucija u obrazovanju: Brdo domaćih zadataka odlazi u prošlost, uvodi se nova obaveza za decu

U Kini je donet zakon o obrazovanju sa ciljem da se smanji pritisak prekomernih domaćih zadataka i intenzivnog podučavanja dece posle škole, pišu državni mediji. Od roditelja se traži da obezbede deci razumno vreme za odmor i vežbanje i da im ne dozvoljavaju da provode previše vremena na internetu.

U avgustu je Kina zabranila pisane ispite za šestogodišnjake i sedmogodišnjake. Zvaničnici su tada upozoravali da je ugroženo fizičko i mentalno zdravlje učenika.

U poslednjih godinu dana država je takođe uvela niz mera usmerenih na „ublažavanje zavisnosti“ dece od interneta i popularne kulture.

Najnoviju meru u subotu je doneo Odbor Nacionalnog narodnog kongresa, stalno zakonodavno telo zemlje. Potpuni detalji zakona još nisu objavljeni, ali izveštaji medija ukazuju na to da on podstiče roditelje da neguju moral, intelektualni razvoj i društvene navike dece.

devojčica iz Kine

Foto: Shutterstock

Lokalna uprava će biti odgovorna za primenu zakona, kao što je obezbeđivanje sredstava za „obogaćivanje vannastavnih aktivnosti“.

Zakon je na društvenim mrežama Veibo izazvao različitu reakciju, pri čemu su neki korisnici hvalili želju za dobrim roditeljstvom, dok su drugi postavljali pitanje da li će lokalne vlasti ili sami roditelji biti dorasli zadatku.

-Radim 996 (od 9:00 do 21 sat, šest dana u nedelji), a kada dođem kući uveče još moram i da se bavim obrazovanjem (dece)? Ne možete iskorišćavati radnike i dodatno tražiti od njih da imaju decu- napisao je jedan korisnik ove društvene mreže, koga citira list Saut Čajna morning post.

U julu je Peking oduzeo mogućnost onlajn firmama za podučavanje koje posluju u zemlji da ostvare profit od predavanja osnovnih predmeta. Nove smernice takođe su ograničile strana ulaganja u industriju i poremetile privatni sektor podučavanja koji je vredeo oko 120 milijardi dolara.

škola

Foto: Shutterstock

U to vreme, ovaj potez je viđen kao pokušaj vlasti da ublaže finansijske pritiske u podizanju dece, nakon što je Kina objavila rekordno nisku stopu nataliteta. Problem je i nejednakost u obrazovanju – imućniji roditelji spremni su da potroše hiljade dolara kako bi decu upisali u vrhunske škole.

Izvor vesti: Srbija Danas