Vesti03.12.2021. 02:05

Postoje deca koja su oduševljena onlajn nastavom: Osim multimedijalnih časova, učenje ćirilice im je omiljeno

U Hildenu je u oktobru treću godinu zaredom počela nastava u Školi srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Škola radi u okviru Udruženja jugoslovensko-nemačkog prijateljstva, a projekat koji sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, sprovodi učiteljica Sanja Damnjanović. Nastava se održava utorkom, četvrtkom i nedeljom, a đaci su prema uzrastu i predznanju podeljeni u dve grupe.

S obzirom na dobre rezultate u prethodne dve godine i zbog jačeg intenziteta pandemije roditelji su onlajn nastavu oberučke prihvatili i ove jeseni, a kako učiteljica Sanja ističe ovaj vid nastave i deci je zanimljiv.

Pošto se u oktobru obeležava Dan inteligencije škola iz Hildena je imala radionicu sa Mensom iz Srbije. Đaci su pokretima tela uz pesmu učili geometrijske oblike i brojali na komplikovan ali zabavan način. Ovde su u prednosti bila deca koja znaju više jezika, a učiteljica kaže da ih zbog još jačeg razvijanja intelektualnih veština, treba stavljati pred teže zadatke. Prema njenom mišljenju za razvijanje dečje inteligencije Mensa je prava adresa.

U novembru je programom obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se u Srbiji kao državni praznik obeležava od 2012. Deci je objašnjen i simbol primirja, cvet natalijina ramonda.

– U decembru planiramo nastavak saradnje sa prijateljskom školom iz Busolenga kod Verone u Italiji – otkriva planove učiteljica Damnjanović, uz napomenu da redovno pohađa seminare za usavršavanje nastavnika srpskog jezika u dijaspori.

učenje

Foto: Shutterstock

Roditelji su zbog čuvanja dece od zaraze rado prihvatili onlajn nastavu, a mališani je vole jer je zanimljiva i dinamična, međutim nastavnicima koji za svaki onlajn čas moraju posebno da se pripremaju, ovaj vid nastave teži je od nastave u učionici.

– Onlajn nastava zahteva puno veće angažovanje pri pripremanju časa. Današnje generacije dece su naviknute na multimedije, a mi treba da pariramo multimedijskim sadržajima koje deca prate. Moramo da konkurišemo internetu, a da pritom decu nečemu i naučimo, što znači da istovremeno moramo da budemo i zanimljivi i edukativni. Međutim, to je posao koji se radi iz ljubavi pa uloženi trud nikome ne pada teško. Ipak, moram da naglasim da presudnu ulogu imaju podrška roditelja i Ministarstva spoljnih poslova, bez kojih škola ne bi mogla da funkcioniše – rekla je za “Vesti” učiteljica Damnjanović.

Sedmogodišnja Mila kaže da su onlajn časovi baš zanimljivi.

– Volim što smo onlajn povezani jer tako drugarima iz svoje sobe mogu da sviram klavir, a takođe volim da slušam Pavla koji nam svira gitaru i Aleksandra koji svira violinu. Često posle časova jedni drugima pokazujemo i igračke.

Svi bi rado prihvatili nove drugare

– Škola srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Hildenu uvek je otvorena za nove polaznike. Svi koji žele da uče i na taj način čuvaju srpsku tradiciju, kulturu i istoriju, dobro su došli, a za informacije mogu da se jave na moj telefon +49176 5693 8802 – poziva učiteljica Damnjanović.

Škola srpskog jezika i ćiriličnog pisma jedina je u Severnoj Rajni Vestfaliji u kojoj polaznici srpski jezik mogu da polažu za nivoe A1, A2, B1, B2, C1 i C2 i dobiju priznate sertifikate. Pavle Ranđelović se iz Hildena sa porodicom preselio u Berlin, ali i dalje prati sve časove.

škola

Foto: Shutterstock

– Moja učiteljica je Sanja, a moji drugari su u Hildenu. Ja hoću da i dalje ostanemo zajedno. S njima mi je lakše da učim srpski jer smo prijatelji i uvek imamo mnogo toga da pričamo – poručuje sedmogodišnji Pavle iz nemačke prestonice.

Njegova mama Jelena Ranđelović je lekarka u Berlinu.

– Kroz nastavu srpskog jezika i kulture sa učiteljicom Sanjom se družimo već tri godine. Onlajn nastava pružila je našem sinu Pavlu mogućnost da i posle preselenja u Berlin nastavi da prati nastavu. Kroz kreativne i interaktivne časove naš sin lako savladava gradivo i raduje se svakom novom druženju – kaže Jelena.

Izvor vesti: Srbija Danas/Vesti