Vesti25.01.2022. 02:36

Posle deset godina stiglo rešenje problema: Dobre vesti za đake Nemačke škole u Beogradu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib potpisali su Sporazum o saradnji između vlada dve zemlje o Nemačkoj školi u Beogradu, čime se reguliše pravni status te ustanove.

Ružić je rekao da je nemački jezik posle engleskog najpopularniji strani jezik u školama u našoj zemlji i izrazio uverenje da će sporazum učvrstiti, kako kaže, tradicionalno bliske odnose Srbije i Nemačke u oblasti obrazovanja.

-Kako zbog potreba privrede, tako i zbog sve veće prisutnosti nemačkih kompanija, učenje nemačkog jezika je u ekspanziji. Nemački se izučava u 765 škola, što je trećina ukupnog broja škola u Srbiji. Obuhvata 100 gimnazija, 102 srednje stručne škole i 563 osnovne škole- rekao je Ružić na skupu.

Kako je naveo, samo prošle godine časove nemačkog jezika pohađalo je skoro 170.000 učenika u Srbiji, a od školske 2019/2020 u osnovne škole se kao izborni program uveo nemački jezik sa elementima nacionalne kulture.

Ružić i Šib

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-To je urađeno u skladu sa zahtevom Nacionalnog saveta nemačke manjine koja živi u Srbiji i to je iskorak koji podrazumeva da pored nemačkog jezika, u obrazovni sistem uključimo izučavanje o nemačkoj kulturi. Za to se štampaju posebni udžbenici- rekao je Ružić i istakao da je uveren da će Nemačka škola nastaviti da daje doprinos u izučavanju nemačkog jezika u našoj zemlji.

Sporazum nakon više od 10 godina

Ambasador Šib je naglasio da je do sporazuma došlo nakon više od 10 godina pregovaranja, čime će, dodao je, pravni status Nemačke škole u Beogradu biti regulisan. On je poručio da je to jedina škola u Beogradu gde se nastava održava na nemačkom jeziku.

-Ubraja se u najbolje nemačke škole u inostranstvu širom sveta- istakao je Šib i zahvalio upravi školi koja je kaže, uspela da očuva visok kvalitet u radu u vreme epidemije.

Šib je naveo da je zahvaljujući tome povećan broj učenika, posebno u razredima osnovne škole, koju bi, istakao je, uz pomoć sporazuma trebalo proširiti.

Istorijski trenutak

Direktor Nemačke škole Ralf Naeve poručio je da je potpisan sporazum istorijski trenutak za tu obrazovnu ustanovu, koju pohađa 212 učenika.

On je naglasio da će se raditi na proširenju osnovne škole i naveo da će sporazum doprineti produbljenju kulturnih odnosa.

Nemačka škola u Srbiji postoji 168 godina, trenutno ima 212 učenika, koji su zbog epidemiološke situacije raspoređeni u grupe.

 

Izvor vesti: Srbija Danas