Vesti26.10.2021. 10:46

Posle 15 godina ponovo se čuje školsko zvono na Staroj planini: Najsrećniji su sada đaci Jovana, Lana i Dimitrije

Posle 15 godina ponovo je otvorena škola u staroplaninskom selu Rsovci. Za sada je u klupama troje đaka mlađih razreda, a posle rekonstrukcije objekta, nastava će početi i za starije osnovce. Škola u Rsovcima tako će prvi put, posle četiri decenije, imati đake u svim razredima.

Zvuk školskog zvona ponovo se prolama Starom planinom. Najviše su mu se obradovali Jovana, Lana i Dimitrije. Za sada, oni su jedini učenici u selu Rsovci.

-Volim da idem u školu i učiteljica mi je mnogo dobra. Učimo oblike i pesmice- kaže učenica prvog razreda Jovana Zlatić.

Da bi i stariji osnovci mogli u školske klupe, majstori ubrzano rade na obnovi škole u Rsovcima. Za to vreme desetak učenika pohađa nastavu na daljinu.

-Trenutno idemo onlajn, a sve što nam nije jasno dođemo ovde da nam učiteljica Ana lepo objasni. Sve nam pomogne da lepo shvatimo – priča učenica osmog razreda Staša Zlatić.

Učiteljica Ana Canić dodaje da se škola trenutno radi, renovira.

-Biće adaptirana cela škola i biće udobnije nama i deci za rad. Očekujemo što više dece da se vrati na planinu i da napunimo školu- ispričala je Canićeva.

Osnovna škola u Rsovcima

Foto: RTS/PrintScreen

Škola u Rsovcima je ponovo otvorena zahvaljujući vlasnicima farme “Eva”, koji su zapošljavanjem mladih porodičnih ljudi, oživeli taj kraj.

-Najveći interes je da obezbediimo i vrtić i predškolsko, da dete od dve do 15 godina ima šansu da živi ovde i da mi kao roditelji nismo podeljeni. Šteta je da priroda ne vrati čoveka u onom iskonskom obliku da je neguje i da nastavimo da živimo ovde- smatra Marija Velimorović sa farme “Eva”.

Za nedelju dana biće završena obnova škole. Radove sa tri miliona dinara finansira gradska uprava Pirota.

-Bez škole, infrastrukture, kao što je put i nekih turističkih atrakcija, ali i bez proizvodnih kapaciteta u smislu farmi, koja je centar okupljanja i ljudi i dešavanja i ekonomije, nema napretka. A mi sve to sada imamo- navodi gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Do škole se stiže obnovljenim asfaltom, a ulaganje države u putnu infrastrukturu Stare planine, ove godine, veće je od dva miliona evra. Škola, put i farma daju nadu da se tok migracije može okrenuti.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS