Vesti22.11.2021. 02:04

Popularna nauka za decu i odrasle: Poznato zbog čega su takve knjige neophodne u školskom uzrastu

Poslednje decenije, iz godine u godine, u svetu je sve više knjiga iz popularne nauke za decu i odrasle. Razlog je veća potreba za kvalitetnim informacijama i samoobrazovanjem u digitalnom dobu. Zašto su takve knjige važne u školskom uzrastu?

Reci mi zašto… Reci mi kako… Reci mi gde… Mnoštvo je pitanja koja deca postavljaju bilo da su ona o postanku sveta ili naučnim dostignućima i fenomenima. Njihova radoznalost zaslužuje punu pažnju, a ulazak u svet znanja može im biti jasniji, lakši i interesantniji uz knjige popularne nauke.

-U današnjim okolnostima gde zapravo obrazovanje školske ali i mlađe dece ne može da ostane samo zatvoreno u školi, izuzetno su važna izdanja iz popularne nauke za mlade zato što ona omogućuju da se svo ono znanje koje škola još uvek nije u stanju da prenese, a iz savremenosti je naše, iz našeg znanja o svetu, na najzanimljiviji i najlepši način prenosi deci upravo kroz čitanje- kaže Slobodan Bubnjević.

Prirodne nauke kao što su biologija, hemija i fizika ne moraju deci izgledati strašno i suvoparno. To potvrđuju zbirke eksperimenata oplemenjene duhovitim tekstovima i crtežima.

biblioteka

-Imate decu čija pažnja nije tako dugotrajna i smenom aktivnosti na času vi prosto usmeravate pažnju dece na ono što se dešava, ako vi koristite neke eksperimente na taj način im olakšavate prosto proces učenja. To je učenje putem otkrića koje na žalost kod nas nije mnogo zastupljeno- rekla je koautorka knjige Urnebesna hemija Dragana Petrović Kosanović.

I oblasti društvenih i humanističkih nauka mogu biti obrađene na zanimljiv način.

-Knjige sa dosta ilustracija, a dobro raspoređenim, strateški raspoređenim tekstom su jako atraktivne zato što u stvari približavaju, uvlače mladog čitaoca u jedan svet na način na koji je njemu pristupačan, već kroz elektronske medije a ipak to je knjiga što je sasvim, sasvim drugačije od elektronskog medija- istakla je autorka knjige Jevreji u Beogradu Čedomila Marinković.

Iako postoji veliko interesovanje za ovakve knjige, kod nas je mnogo više prevedenih izdanja nego knjiga domaćih autora. To potvrđuje i manji broj knjiga koje konkurišu za „Neven” – jedino priznanje za dela popularne nauke namenjena mladima.

dečak

Foto: Shutterstock

-Čini se da se naši izdavači još uvek nisu u dovoljnoj meri adaptirali na činjenicu da je ovo jedno vrlo atraktivno tržište za njih i da bi oni pronalazeći autore kojih itekako ima po našim fakultetima i institutima i drugim mestima gde su komunikatori nauke bi mogli zapravo da naprave mnogo bolji posao za sebe, a i za zajednicu kada bi se opredelili za domaćeg autora, a ne za prevođenje stranih knjiga- dodao je Bubnjević.

Popularna nauka može da odigra centralnu ulogu u nečijem obrazovanju, i zato ne bi trebalo da bude prepuštena samo volji ili mogućnostima izdavača, smatraju pedagozi. Ona zahteva podršku celog društva.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS