Vesti15.10.2021. 02:33

Pomoć za đake na Kosovu i Metohiji: Savremena sredstva za učenje izmamila osmeh na lice školarcima

Grad Beograd je obezbedio 300 tableta srpskoj deci na Kosovu i Metohiji koja su slabijeg materijalnog stanja i oni su poslati i podeljeni najugroženijim mališanima, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je podsetio da je 69.792 dece od trećeg do šestog razreda u Beogradu dobilo tablete, a 6.972 učitelja i nastavnika laptopove.

– Sa našim ljudima koji vode srpski narod na Kosovu i Metohiji dogovorili smo se da obezbedimo 300 dodatnih tableta našoj najugroženijoj deci. Ti tableti su stigli, podeljeni su deci, ovo je samo još jedan način kako Beograd nastavlja da pomaže naš narod – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će se i dalje pomagati građanima Kosova i Metohije, podsećajući da je Grad pomogao izgradnju parka u Kosovskoj Mitrovici, te da je prošle godine završena i druga zgrada sa 42 stana za srpske porodice koje su proterane 2004. godine.

– Srpska deca na Kosovu i Metohiji treba da imaju sve što imaju deca u Beogradu, a kada vidite tu decu kako se raduju, onda posao kojim se bavite ima smisla. Presrećan sam zbog toga što smo obezbedili dodatnih trista tableta za ovu decu – rekao je Vesić.

Goran Vesić

Foto: Srbija Danas

Trista tableta, poklon Grada Beograda deci Kosova i Metohije podeljeni su u đacima u prostorijama Osnovne škole „Kralj Milutin” u Gračanici. Tableti su namenjeni učenicima nekoliko osnovnih škola sa teritorije centralnog Kosova, odnosno iz Gračanice, Lapljeg Sela i Donje Gušterice.

Načelnik školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac, koji je podelio đacima tablete, istakao je da su na ovaj način Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Grad Beograd omogućili svim učenicima budu dobro opremljeni savremenim sredstvima za učenje.

– Ovo će mnogo značiti za naše mališane i njihov napredak u daljem školovanju. Izuzetnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu za prosvetu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Gradu Beogradu, kao i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću jer su shvatili da su ova nastavna sredstva i te kako potrebna đacima u daljem napredovanju – istakao je Zaporožac.

On je naveo da je stiglo 300 tableta za čitavu teritoriju Kosova i Metohije te da je dogovoreno da deo bude podeljen u centralnom Kosovu, a deo u Kosovskom Pomoravlju.

đaci

Foto: Profimedia/ilustracija

– Osmeh ovih mališana i njihova radost sve govore. Najbitnije je da smo pomogli porodicama kojima je pomoć najpotrebnija. Među ovom decom imamo učenike koji u svojoj porodici imaju pet ili šest braće i sestara, kao i učenike koji su jako teško mogli da učestvuju u onlajn nastavi – rekao je Zaporožac.

Zaporožac je istakao da će se nastaviti sa pružanjem pomoći i u narednom periodu, kako bi se ovoj deci unapredili uslovi za rad i olakšalo učenje.

– Ovo nije ni prva ni poslednja donacija koju sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Vlada Srbije i Grad Beograd. Ovo je samo jedan u nizu poklona i očekujemo da će ih biti i u budućnosti – rekao je Ivan Zaporožac.

 

Izvor vesti: Srbija Danas