Vesti20.06.2022. 02:35

POLAGANJE ĆE BITI BEZBEDNO: Ministar otkrio plan za polaganje završnog ispita zbog dojava o bombama

Sedam dana je ostalo do male mature, a ove godine je dočekujemo u drugačijim okolnostima zbog serije dojava o bombama u školama. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da će đaci biti bezbedni i da mogu u miru da završavaju svoje pripreme.

Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, apelovao da se u miru završe pripreme za polaganje prijemnih ispita.

– Mislim da treba u miru da se pripreme, bez neke treme. To jeste traumatično iskustvo, mi radimo sve i činimo sve da ova tri dana proteknu u najboljem mogućem redu i oni koji imaju te zlokobne intencije da prijavljuju lažne bombe ne vode računa o tome da time udaraju na ono što je najosetljivije i ono što je budućnost našeg društva, a to su naše mlade generacije – kaže Ružić.

Ukazao je postoji operativni plan, kao i da su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Biće sigurni i roditelji i deca, neka se u miru pripremaju za završni ispit – poručuje Ružić.

Ističe da se u skladu sa intencijom od 2010. godine ide na sažimanje broja objekata u kojima će se održavati završni ispiti, kao i da ih ove godine ima 1.266.

– Smanjićemo za 50 do 60 procenata kako bi sve bilo operabilno – dodaje ministar.

Ukazao je da mala matura traje tri dana, kao i da je to ogromna procedura.

Svi testovi su odštampani, stavljeni u te sigurnosne vrećice i kutije sa zatvornicama, biće odveženi na lokacije u pratnji policije. Sve ono što smo radili i prethodne godine, a ove godine još obremenjeni i ovim problemom sa dojavama o lažnim bombama – dodao je Ružić.

Ističe da je tajnost najvažnija i da svi moraju pod jednakim uslovima da učestvuju. Na pitanje kako će se nadoknaditi časovi koji su propušteni zbog dojava o bombama, Ružić kaže da direktor škole uz saglasnost školske uprave o tome odlučuje. Objasnio je da nema potrebe za nekim velikim nadoknađivanjem.

– Nama je najvažnije da se na regularan način završi školska godina i to ne samo na završnom testu za osmake, teku i prijave za prijemne na fakultete – zaključio je Ružić.

Izvor vesti: Srbija Danas / RTS