Vesti02.01.2022. 10:05

Pola veka iskustva u pet knjiga: Ovako je Darjana Ačanski prenela frizerski zanat mlađima

Darjana Ačanski iz Sivca, sela između Sombora i Kule, već pola veka je frizerka. Napisala je nekoliko knjiga iz ove oblasti, koje se koriste kao udžbenici u školama. Ova vredna žena je odlučila da ostane na selu sa porodicom i dokazala da i žene na selu mogu biti uspešne u onome što rade.

Ljiljana Kojić iz Sivca nema problem kao i većina žena da često menja svog frizera. Više od 40 godina ide kod iste frizerke, u svaki salon u kome je ona radila, jer je, kaže, zadovoljna, kako uslugom, tako i osobom.

-Pre svega, toplina ljudskost, druželjubivost, herojstvo, junaštvo. Jedna velika žena, majka baka. Nije samo posao, novac, biznis itd., nego je to uvek topla ljudska reč, uvek da sasluša, uvek da pomogne- rekla je Ljiljana.

Pedesetogodišnje iskustvo Darjana Ačanski je pretočila u pet knjiga iz oblasti nege kose, ali i kozmetike. U pitanju je stručna literatura, koju koristi preko 20 škola u praktičnoj nastavi. Jedna od knjiga prevedena je na mađarski, a uskoro i na nemački jezik.

Dajana Ačanski

-Ja sam se trudila da donesem nekih novih inovacija, što iz naše zemlje, što van naše zemlje. Nisam to ljubomorno čuvala, već sam to pretočila u knjige, koje su zaživele u svim školama- kazala je frizerka Darjana Ačanski.

Kako Darjana naglašava, cilj je da svoje znanje prenese i na mlađe generacije. Mnogobrojne diplome i plakete, kako nacionalne, tako i međunarodne, stoje iza višegodišnjeg truda i rada.

-Jedna velika ljubav prema mom zanatu, kao što je i sad. Izuzetno volim svoj posao i zato sam verovatno i toliko i izdržala u tom poslu- navela je Darjana.

U planu je da napiše i šestu knjigu u narednom periodu. Osim rada u salonu, Darjana sa svojom porodicom ima proizvodnju industrijske paprike, pa je još jedan dokaz da i u selima ima uspešnih žena.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS