Vesti12.11.2021. 01:31

Pola miliona đaka ide na veronauku, iako to nije školski predmet: Crkva ima niz zahteva, sad je reč preuzelo Ministarstvo

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će nastojati da pronađe rešenje za probleme sa časovima veronauke na koje je prošle nedelje ukazao patrijarh Porfirije, potvrđeno je u Vladi Srbije.

Patrijarh je, naime, zatražio da se obezbedi stalni radni odnos za sve veroučitelje i da veronauka, umesto nastavnog programa, dobije status školskog predmeta.

U Ministarstvu prosvete su povodom toga saopštili da će i u buduće nastojati da pronađu rešenja za svaki vid problema u vezi sa veronaukom u školama, a da bude u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Iz Ministarstva podsećaju da se status verske nastave, prateći propise u poslednjih 20 godina menjao od fakultativnog, izbornog, obaveznog izbornog predmeta i na kraju obaveznog izbornog programa koji trenutno izvodi 2.100 nastavnika iz sedam tradicionalnih Crkava i verskih zajednica i pohađa blizu pola miliona učenika.

škola

Foto: Shutterstock

-Bez obzira na mnoga iskušenja koja su pratila ostvarivanje verske nastave na samom početku, ona je u očima onih kojih se svojom voljom za nju opredeljuju ( roditelji i učenici) i dalje prepoznata kao lekovito sredstvo u pronalaženju i razumevanju smisla života, usvajanju moralnih i duhovnih vrednosti, razvoju tolerancije i vaspitanja za život u multietničkom, multikonfesionalnom i multikulturalnom društvu uvažavajući bogatstvo tradicija kojom odiše Republika Srbija. Upravo zato, Ministarstvo prosvete je u proteklom periodu nastojalo, a to će činiti i ubuduće, da pronađe rešenja za svaki vid problema koji se navodi, a da je u skladu sa zakonskim mogućnostima- stoji u odgovoru na pitanje da li se u nadležnom ministarstvu razmišlja o zahtevima Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije ove zahteve je izneo na Međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom jubileju 20 godina verske nastave u Srbiji, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić.

-Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubileja, nego u znatnoj meri i duhovni profil naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti – rekao je patrijarh.

Izvor vesti: Srbija Danas/Sputnjik