Vesti23.12.2021. 07:38

Pokrenuta inicijativa za postdoktorske istraživačke pozicije: Promene na Univerzitetu u Beogradu

Na Univerzitetu u Beogradu je pokrenuta inicijativa za formiranje postdoktorskih istraživačkih pozicija, što rektor UB Vladan Ðokić ocenjuje kao vrlo bitnu stvar za mlade istraživače koji ne mogu odmah da nađu posao.

Ðokić je novinarima rekao da UB nije imao postdoktorske istraživačke pozicije koje imaju mnogi poznati univerziteti, čak i u regionu, te istakao da mladi istraživači zahvaljujući tome mogu da započnu naučno-istraživački rad i doprinesu razvoju zemlje.

-Jedna od mogućnosti je da se neki koji su završili doktorske studije u inostranstvu, vrate i ovde nastave svoj naučno-istraživački rad. Mislim da će to doprineti afirmaciji našeg univerziteta – naglasio je Ðokić.

Rektor je komentarisao i manje slobodnih mesta na osnovnim studijama UB, koji su zabeleženi ove godine u odnosu na prethodne, dodajući da je pandemija uticala na to.

student

Foto: Shutterstock

-Broj studenata varira iz godine u godinu, situacija oscilira, ali ćemo se truditi da za narednu školsku godinu animiramo još veći broj kandidata koji bi studirali na našem Univerzitetu – naglasio je Ðokić.

Na sednici Senata poručeno je i da je ove godine, nakon trećeg upisnog kruga, najveće interesovanje bilo za Fakultet organizacionih nauka i da je prijavljeno oko 500 kandidata više u odnosu na 2020. godinu.

Takođe, na sednici se moglo čuti i da je ove godine zabeleženo više zainteresovanih studenata za master studije, pa je tako od 6.700 prijavljenih kandidata, drugi stepen studija upisalo oko 6.200 njih. Na doktorske studije upisano je 1.117 studenata.

Izvor vesti: Srbija Danas