Vesti17.11.2021. 09:56

Pet krucijalnih grešaka koje roditelji prave: Posledice decu prate ne samo tokom školovanja, već i mnogo duže

Roditeljstvo je najveći izazov u kome su, kako tvrde i psiholozi, ali i oni koji vaspitavaju decu, greške neminovne. Međutim, važno je da kao roditelji i vaspitači pokušamo da uvidimo gde grešimo i izbegavamo situacije koje na razvoj dečije psihe ostavljaju posledice kao što su manjak samopoštovanja i samopozdanja, strahovi koji će ih pratiti celog života i kroz školovanje, ali i nakon njega.

Neke pogreške u vaspitanju mnogo koštaju decu i u odraslom dobu, a psiholozi tvrde da postoji pet pogrešnih ponašanja roditelja kojima možda mogu svojoj deci da upropaste budućnost.

1. Volite dete, ali mu nikada to ne govorite

Mnogi roditelji, ma koliko da su posvećeni i vole svoju decu često prave grešku i deci ne pokazuju i ne govore da ih vole i koliko im znače. Retko će ih pohvaliti, a još ređe otvoreno govoriti o emocijama. Na našim prostorima to je pomalo i stvar kulture i nasleđa, jer se verovalo da se “deca kvare, ako se pohvale”.

Međutim, vaspitanje bi trebalo da bude prilagođeno vremenu u kome živimo, pa je poželjno deci pokazivati ljubav i kroz verbalizaciju. Nemojte da se ustručavate da kažete detetu koliko ga volite i koliko vam znači njegovo postojanje.

2. Preterujete u kontrolisanju detetovih odluka i izbora

Roditelji u većini slučajeva imaju potrebu da kontrolišu decu u gotovu svemu što čine, a naročito u odlukama koje donose. Ponekad je potrebno decu pustiti da sama donesu neke važne odluke. Kontrolisanje svake sitnice u njihovom životu dovešće do toga da sumnjaju u sebe i osećaju se ograničeno. Ako deci damo mogućnost da odlučuju, to će im razviti samopouzdanje i samopoštovanje i naučiće ih da preuzimaju odgovornost za svoje postupke.

roditeljstvo

Foto: Shutterstock

3. Ne poštujete privatnost dece

Kao i odrasli, i deca imaju potrebu za privatnošću. Sa odrastanjem ta potreba raste, jer ona zapravo znači i da hoće da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom. Dajte im priliku, a iz daleka ih pratite i posmatrajte šta i kako rade. Ukoliko ne poštujete njegovu privatnost, dovodite dete u situaciju nepoverenja, a laganje bi moglo da mu postane navika koje se neće rešiti ni kao odrsala osoba.

4. Svađate se sa partnerom pred decom

Nemojte se svađati pred decom, naročito ako su te svađe nepijatne, pune ružnih reči i verbalno agresivne. To može da ostavi dugotrajne traume na njih, a mogu imati zbog toga kasnije probleme i u svojim emotivnim vezama. Roditelji bi trebalo da budu primer ljubavi, poverenja i odanosti, na osnovu kog će deca forimirali odnose.

roditeljstvo

5. Imate nerealna očekivanja

Ima roditelja koji od svoje dece imaju prevelika očekivanja, bilo da je reč o školi, sportskim uspesima ili nečemu trećem. Nekada, kao neko ko vaspitava decu, nismo svesni da svako dete daje sve od sebe da ispuni roditeljska očekivanja.

Imajte na umu da je svako dete drugačije i posebno, i da svako od njih ima različite sposobnosti. Posmatrajte i pratite svoje dete i ne očekujete od njega nemoguće, jer to ga može učiniti nesigurnim i dati mu osećaj manje vrednosti s kojim će morati da se bori i kao odrasla osoba.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Telegraf