Vesti08.11.2021. 10:36

Pesmica o štrašnom lavu na ćirilici za đake: Srpske škole postoje širom sveta, na svim meridijanima

U više od 10 zemalja širom sveta oko 4.000 dece rođene u dijaspori uči srpski jezik. Protekle nedelje otvoreno je osam novih dopunskih škola na srpskom jeziku u Austriji.

Gde se sve može čuti srpski i kako mališanima ide učenje padeža i ćirilice?

Pesmicu o strašnom lavu, kako se igra kolo i ko je bio Karađorđe, samo su neke lekcije koje u dopunskoj školi srpskog jezika uče deca iz dijaspore.

Jelena je nastavnica na Malti u školi otvorenoj pre mesec dana. Kaže da nisu očekivali da se u četiri mesta na ovom ostrvu upiše čak 180 đaka.

-Ono što decu najviše raduje su ti susreti sa vršnjacima i korišćenje srpskog jezika u toku nastave. Zainteresovani su za sve što se radi, bilo da je učenje ćirilice i latinice bilo da je u pitanju gradivo o Srbiji – priča koordinatorka projekta Škola srpskog jezika na Malti Jelena Jablanov Maksimović.

Slično oduševljenje dece i u Austriji, gde se u čak 16 škola uči srpski. Polovina njih je u Beču.

škola

Foto: Shutterstock

-Oni tu dobijaju nešto što ne mogu dobiti ni od porodice ni od školskog sistema u Austriji, a to je kontekst u kome oni žive, a to je da žive u dvojezičnom sistemu i da nije jedan ili drugi dominantan i da oni dobijaju mogućnost izbora – ukazuje koordinator obrzovno-vaspitnog rada za Austriju prof. Srđan Mijalković.

Od Amerike preko Južnoafričke Republike do Finske i Rusije, deca biraju da, uz redovni školski sistem, upoznaju i maternji jezik, kulturu i istoriju. Programe je akreditovalo Ministarsvo prosvete.

-Otvorili smo dopunske škole čak i na Kanarskim ostrvima, postoji izreka: nema gde nema naših ljudi, a mi želimo da dodamo: nema gde nema srpskih škola. I to je naš cilj – ističe direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Samo ove godine država je izdvojila 20 miliona dinara za otvaranje 23 dopunske škole.

škola

Foto: Shutterstock

-Sa ovim novim dopunskim školama koje smo otvorili povećali smo taj broj za oko 800, a uskoro očekujemo da taj broj pređe i 1.000 dece, tako da smo broj sada samo za godinu dana povećali broj dece koja uče srpski za oko 20 posto- navodi Gujon.

Posle vremena kriza, sankcija i bombardovanja, kada su srpske škole u svetu masovno nestajale, poslednjih godina obnavljaju se i otvaraju nove. Do Svetog Save, kako najavljuju iz Uprave za saradnju sa dijasporom, u sedam novih škola mališani će imati priliku da nauče padeže i recituju srpske pesmice.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS