Vesti09.09.2021. 09:33

Ove godine cela Srbija ide prema semafor modelu: Pogledajte jasna pravila koja važe za svaku od zona

Ove godine đačke klupe 1. septembra bile su pune, a dečiji osmesi ispred škole kada su se sreli sa drugarima nakon raspusta skrivali su se iza epidemioloških maski koje deca moraju da nose. Ipak, svi smo složni u jednom, i deca i roditelji, mnogo je lepše doći u školu i učiti i družiti se sa drugarima, nego sedeti kod kuće i pohađati onlajn nastavu.

Sva su deca krenula u školu i ona mlađa i ona starija, svi su seli u klupe, ali ne po istom modelu. Naime, Krizni štab Republike Srbije je usled povećanja broja obolelih od koronavirusa u našoj zemlji doneo odluku da se nastava odvija po posebnom modelu – semafor modelu. Takođe, došlo je do promene i u satnici, ali i nošenju zaštitnih maski.

Nastava se odvija prema starom pravilu, a to je da časovi traju 45 minuta, ceo razred je u istoj učionici, nema podela na grupe, a drugari sede po dvoje u klupi. Đaci bi trebalo da nose maske dok ulaze u školu i idu ka svojoj učionici, a kad sednu u klupu mogu da ih skinu. Njihova obaveza je da ih nose dok odgovaraju ili razgovaraju, kao i prilikom odlaska na odmor ili u toalet.

Novina je da vakcinisani nastavnici ne moraju da nose masku, osim ako prilaze đacima na manje od metar i po, dok nevakcinisani moraju non-stop da ih nose. Ukoliko se u razredu pojavi neko zaražen, ostatak razreda će morati 10 dana da konstantno nosi maske. Ako je u odeljenju vakcinisano više od 70 odsto đaka, onda oni ne moraju da nose maske tokom časa.

Najviše zabune, ali i interesovanja izazvao je semafor model. On će na snazi biti tokom cele školske godine i po njemu bi sve škole, zavisno od lokalne samouprave kojima pripadaju, bile svrstane u zelenu, žutu ili crvenu zonu. Od boje zone zavisiće i model nastave – normalni, kombinovani ili onlajn.

grafikon

Foto: SD/ilustracija

Odluka o tome koja je lokalna samouprava u kojoj zoni donosi se na nedeljnom nivou. Odluka o prelasku iz jedne zone u drugu, odnosno promeni načina obavljanja nastave, mora da bude saopštena đacima i roditeljima svakog petka u podne, a važi od narednog ponedeljka, da bi svi mogli da se pripreme.

Pet parametara

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni neće biti proizvoljno već će zavisiti od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama. Odlučivanje o modelu nastave donosi se za teritoriju opštine, odnosno grada u celini, uključujući tu i Beograd. Dakle, gradske opštine se ne posmatraju kao posebne jedinice.

Zeleni model

Nastava po zelenom modelu je ona u kojoj su svi đaci u učionicama, od najmlađih osnovaca do najstarijih srednjoškolaca, nema podele odeljenja na grupe, učenici sede zajedno u klupama, a časovi traju regularnih 45 minuta. Organizovanje nastave je tako da svako odeljenje ima svoju učionicu, da tokom malog odmora nema promene kabineta, osim ako je to baš neophodno zbog specifičnosti nastavnih predmeta.

Žuti model

On predviđa kombinovani vid nastave za đake sedmog i osmog razreda osnovnih škola, kao i za sve srednjoškolce. Odeljenja su podeljena i grupe idu jedan dan u školu, a drugi na onlajnu. Časovi traju regularnih 45 minuta, ako postoje uslovi oni koji su na onlajnu preko platformi kod kuće prate školsku nastavu, a ocenjivanje se vrši isključivo u školama. Mlađi osnovci idu redovno u školu, ali se odeljenja sa više od 15 đaka, dele u grupe.

Crveni model

Predviđen je za najugroženije lokalne samouprave, sa velikim stepenom rizika, kod kojih se u slučaju velikog broja zaraženih prelazi na onlajn nastavu i to važi za sve učenike. Časovi traju 45 minuta.

 

Izvor vesti: Srbija Danas