Vesti14.06.2022. 09:43

Ovako će izgledati polaganje male mature zbog potencijalnih lažnih dojava o bombi

Dojave o bombama u školama nametnule su goruća pitanja, da li će mala matura biti održana u vreme kada je planirana i šta ako neposredno pred polaganje ili tokom ispita stigne dojava o postavljenoj bombi. Kako “Blic” piše još uvek traju dogovori MUP i Ministarstva prosvete o svim detaljima i zaduženjima od policajaca do direktora škola, ali najizglednija varijanta biće prevencija, koja će se pre male mature odraditi u nekoliko faza.

Prema pisanju “Blica” kako sada stvari stoje, sve škole u kojima će se održavati mala matura, stučna lica MUP će prethodno pregledati. Potom se škola zaključava. Biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekat. Za sada nije poznato da li će biti još nekih mera bezbednosti, ali je procena, da je stroga prevencija jedini način da se i pored dojava o bombama mala matura održi.

Osim angažmana službi bezbednosti svaka škola ima svoj pravilnik koji propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti učenika, u ovakvim slučajevima. Procedure su jasne i direktori su u obavezi da postupaju po njima.

Iako ceo postupak koji treba da omogući i pored dojava sigurno održavanje male mature još nije sasvim dogovoren, prema “Blicu” za sada se ne razmatra opcija onlajn polaganja male mature. Polaganje završnog ispita je 27, 28 i 29. juna.

Na imejl adrese škola u Srbiji u poslednjih dva meseca, a najčešće u Beogradu, upućivane su poruke u kojima se preti postavljenom bombom. Pojedine od ovih dojava imale su jeziv sadržaj, a pojedine su koristile i masovne ubice.

Po dosadašnjem iskustvu, mejl sa pretnjom je stizao u jednom danu na adrese najmanje sto škola. Nastava se obustavlja, a đaci i nastavnici se vraćaju na nastavu tek kada se cela škola proveri.

Ministarstvo prosvete oglasilo se pre nekoliko dana i navelo da je prioritet Ministarstva bezbednost dece i svih zaposlenih u obrazovnim ustanovama i da će Ministarstvo će u saradnji sa MUP preduzeti sve preventivne mere i radnje kako bi se omogućilo da mala matura protekne po planu.

Izvor vesti: Blic.rs