Vesti28.01.2022. 12:35

Onlajn nastava stavila pred škole novi izazov: Mogući problem – zaštita podataka o ličnosti

Iako je prelazak na onlajn nastavu doprineo zaštiti zdravlja, on je omogućio i veću obradu ličnih podataka, te postoji realna bojazan da informacije o učenicima nisu dovoljno zaštićene u virtuelnom svetu – zaključeno je na konferenciji organizovanoj povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.

Od početka pandemije, nastavnici i đaci našli su se pred izazovima digitalnog obrazovanja – morali su u kratkom vremenskom periodu da ovladaju onlajn platformama poput Google učionice, kao i brojnim aplikacijama koje su olakšale komunikaciju i organizaciju nastave.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da dobro edukovani đaci koji znaju kako da odgovorno koriste digitalne alate imaju manju verovatnoću da se nađu u situaciji u kojoj će njihovi lični podaci biti zloupotrebljeni.

-U budućnosti treba da zadržimo kombinovanu nastavu, ali i obezbedimo učenicima i nastavnicima infrastrukturu koja im pomaže da ovladaju novim tehnologijama- smatra Saša Stojanović, pomoćnik ministra za digitalizaciju u prosveti i nauci.

Jedan od ključnih problema zaštite podataka učenika na internetu je nedovoljna usklađenost podzakonskih akata koji regulišu rad škola sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

škola

Foto: Shutterstock

-Kako bi se obezbedila odgovorna obrada ličnih podataka u obrazovanju, propisano je da svaka škola imenuje lice koje će se baviti pitanjima zaštite podataka o ličnosti. Nastavnici nisu svesni problema do kojih može doći prilikom rada, ne samo na različitim digitalnim platformama, već i korišćenjem elektronskih dnevnika i jedinstvenog informacionog sistema prosvete, a škole nisu dovoljno svesne svojih obaveza u ovoj oblasti- istakao je Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Većina škola nema imenovano lice koje se bavi zaštitom podataka o ličnosti, a situacije u kojima ne postoje mere zaštite najlakše su za kompromitaciju informacija.

-Uvođenjem digitalnih tehnologija sistem obrazovanja se potpuno transformisao – nastavnici su se u rekordnom roku mobilisali kako bi prilagodili predavanja novoj realnosti, čak i oni koji do tada nisu bili digitalno vešti. Naši nastavnici pohađaju obuke o zaštiti privatnosti, ali na edukaciji o ovoj temi treba još raditi – rekla je Aleksandra Ilić, direktorka Ekonomsko-ugostiteljske škole Vuk Karadžić.

Iz Unije srednjoškolaca Srbije poručuju da mladi nisu svesni opasnosti koje vrebaju na internetu, ali i upozoravaju na dodatni problem – da veliki broj đaka ne poseduje opremu za praćenje onlajn nastave. Prema njihovom istraživanju, čak 50 odsto učenika manjinskih grupa nema adekvatne uređaje za digitalnu nastavu.

Izvor vesti: Srbija Danas