Vesti28.09.2021. 02:03

OGLASIO SE MINISTAR PROSVETE: Poznato koliko je učenika i nastavnika u Srbiji zaraženo koronom

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je korona virusom u Srbiji trenutno zaraženo 1,4 odsto učenika i 1,8 odsto zaposlenih u prosveti.

Ružić je rekao novinarima u Merošini da u 74 odsto škola nema nijednog odeljenja ni sa jednim zaraženim učenikom i dodao da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa.

On je rekao da se beleži “blago ohrabrenje” ove nedelje u odnosu na prošlu jer je duplo manje jedinica lokalne samouprave u kojima su srednje škole i završni razredi osnovne škole na kombinovanom modelu nastave.

– Prošle nedelje su po to tom modelu radile škole u 48 jedinica lokalne samouprave, a ove nedelje u 25 – kazao je Ružić prilikom polaganja kamena temeljca novog vrtića u Merošini.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete svakodnevno analizira epidemilošku situaciju zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije Batut i pokušava da omogući da što više škola radi po neposrednom modelu.

Govoreći o tome da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa, Ružić je kazao da misli da je mnogo važnije šta se dešava van škola i obrazovnog sistema.

– Red je da na Kriznom štabu donesemo neke odluke i mere koje će praktično sprečiti dalje širenje virusa. Bez obzira da li se radi o Merošini, Nišu, Prokuplju, Kuršumliji, znate koliko imamo proslava punoletstva, svadbi, znate da li rade klubovi i kafići – naveo je Ružić.

Ocenio je da ukoliko se to dovede u red i ukoliko se vakcinišemo, onda je moguće da postoji jedna zdravija i normalnija atmosfera.

Ružić je kazao da se nada da neće biti eskalacije broja obolelih u nekim narednim danima i podsetio da visokoškolske ustanove imaju autonomiju da opredele model po kojem će započeti novu školsku godinu.

Interes je, rekao je, da nastava teče što redovnije, a njegovo je mišljenje da je kombinovani model sada najadekvatniji.

Izvor vesti: Srbija Danas