Vesti19.12.2021. 09:30

Oglasili se poslodavci: Pojašnjeno šta je neophodno da đaci nauče u školi pre nego što dobiju posao

Svet se menja, kao i tehnologije, tako da se mora menjati i prosvetni sistem, ocenio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. Atanacković je za rekao da su potrebe privrede u raskoraku sa onim što pruža prosvetni sistem, i to je, kako ističe, činjenica koja godinama postoji.

-Imam utisak da prosvetni sistem i dalje funckioniše na bazi škola koje održavaju svoju tradiciju već godinama. Godinama školuju takve kadrove i izbacuju na tržište, iako je vidljivo da nisu potrebni, ni privredi, ni društvu, a posle ti mladi ne mogu ni da nađu posao, pa moraju da se prekvalifikuju- rekao je Atanacković.

On je naveo da je na socijalno-ekonomskom savetu prošlog ponedeljka iniciran sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

-Predložili smo šta od prosvete očekujemo i sada je to jedan proces. Prosveta je spremna da izađe u susret i da zajednički krenemo u taj proces koji neće biti nimalo lak ni kratak- dodao je Atanacković.

Nebojša Atanacković

Foto: Media centar

Privreda mora da ulaže u kadrove

Prema njegovim rečima, programi škola i fakulteta mogu biti na zavidnom nivou, ali pitanje je da li se dobijaju dovoljno kvalifikovani studenti ili srednjoškolci. Primećuje da privreda mora dodatno da ulaže u kadrove i ukazuje da je potrebno da se podigne nivo znanja, jer iz škole ne izlaze dovoljno edukovani.

-Neka od zanimanja izumiru, ali se rađaju i nova zanimanja. Moramo ići u korak sa novim potrebama- kaže Atanacković.

Sledeći korak je, kaže, da se napravi spisak potreba i da se onda sagledaju mogućnosti prosvetnog sistema da tome izađe u susret.

-mamo početne korake u smislu drugačijeg angažovanja mladih ljudi kroz neke obuke, kroz dualni sistem. Predviđeno je da će se on uvesti i na fakultetima- rekao je Atanacković.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Tanjug