Vesti02.11.2021. 11:51

Onlajn nastava zavisi i od nastavnika: Poznato koliko njih je vakcinisano i šta im sledi u narednom periodu

Ove nedelje biće odlučeno konačno da li će i koliko biti produžen raspust za đake u Srbiji. Ministar Ružić kaže da će odluku o tome doneti Krizni štab (koji bi trebalo da se sastane uskoro), a otkriva i da je tek svaki drugi nastavnik vakcinisan.

Od lekara iz Kriznog štaba stigao je predlog da se ponovo organizuje potpuni prelazak na onlajn nastavu, barem na dve nedelje.

-Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji 6 lokalnih samouprava Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac. Preporuka Tima je da se što duže održi neposredna nastava u skladu sa važećim merama i preporukama. Osim toga, predlog o produžetku jesenjeg raspusta biće razmatran na sledećoj sednici Kriznog štaba – rekao je Ružić.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sindikati i direktori škola upozoravaju da nema dovoljno nastavnika koji mogu da zamene bolesne kolege, a resorni ministar objasnio je da iz školskih uprava nisu stizale zvanične pritužbe za postoje teškoće u obezbeđivanju zamena za odsutrne nastavnike.

-Objektivne okolnosti nametnule su nam da razmišljamo u ovom pravcu i da imamo spremno rešenje za svaku moguću situaciju, iako do sada Ministarstvu iz školskih uprava nisu stizale zvanične pritužbe da postoje teškoće da se obezbedi zamena za odsutne nastavnike. Ministarstvo je kako bi predupredilo da škole dođu u takvu situaciju preporučilo školskim upravama da je potrebno da škole iz iste lokalne samouprave međusobno razmenjuju kontakte i informacije i da naprave bazu podataka sa kontaktima nastavnika. Cilj je da se ukoliko postoji potreba obezbedi nastavni kadar za zamenu. Zajednički je interes da se nastava organizuje na najbolji mogući način – objašnjava Ružić.

Pominjana je i ideja o redovnom testiranju đaka i nastavnika, a takođe i mali broj nastavnika je vakcinisan.

nastavnik

Foto: Shutterstock

-O zdravstvenim merama, ne može da odlučuje Ministarstvo prosvete, već nadležne zdravstvene institucije. Taj procenat vakcinisanih nastavnika kreće se oko 50 odsto. Kako bismo ukazali na značaj vakcinacije i dali odgovore na sva pitanja i nedoumice prosvetnih radnika realizuju se različiti oblici edukacije. Dobar primer su vebinari koje je organizovao Savez učitelja Srbije za sve zaposlene u prosveti. Na tim vebinarima su stručnjaci iz oblasti medicine davali odgovore na sva pitanja i dileme o načinu zaštite tokom pandeimije. Sledeće sedmice biće organizovan sastanak rukovodilaca školskih uprava sa predstavnikom Kriznog štaba dr Predragom Konom na kome će moći da se informišu o svemu što ih zanima u vezi sa ovom temom. Plan je da načelnici školskih uprava na nivou pripadajućih škola organizuju tribine za zaposlene u prosveti na kojima bi mogli da dobiju odgovore na sva pitanja o vakcinaciji – istakao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Već dva meseca se primenjuje semafor model u školama i prema rečima resornog ministra takav model daje rezultate.

-Činjenica je da je ovaj sistem praćenja i analize situacije u školama dao rezultate. Dokle god je to tako, postupaćemo po njemu. Svedoci smo da je u prethodnom periodu obrazovni sistem pokazao veliku fleksibilnost, što je izuzetno važno zbog obrazovanja i vaspitanja svih učenika – istakao je ministar Ružić.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Nova