Vesti16.06.2022. 10:24

Odlaže se probni test državne mature zbog dojava o bombama

U svim školama na čije adrese je stigla preteća poruka o postavljenoj bombi odlaže se probni ispit državne mature. Dojave o postavljenoj bombi upućene su u skole u ukupno 12 gradova.

Prema pisanju “Blica” probni test će se u ovim školama polagati nakon pregleda objekata, a o čemu ce đaci i roditelji biti obavešteni.

Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi prema do sada pristiglim informacijama, dobilo je više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin.

Juče i danas đaci četvrtog i sedmog razreda polažu probni test državne mature.

Već danima goruće pitanje je kako će se polagati maka matura jer su dojave o bombama postale doslovce svakodnevne.

Prema do sada poznatom informacijama, ide se na model, da se gde je moguće, polaganje za nekoliko škola održi u jednoj. Prema saznanjima “Blica” kako sada stvari stoje, sve škole u kojima će se održavati mala matura, stučna lica MUP će prethodno pregledati. Potom se škola zaključava. Biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekat. Za sada nije poznato da li će biti još nekih mera bezbednosti, ali je procena, da je stroga prevencija jedini način da se i pored dojava o bombama mala matura održi.

Osim angažmana službi bezbednosti svaka škola ima svoj pravilnik koji propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti učenika, u ovakvim slučajevima. Procedure su jasne i direktori su u obavezi da postupaju po njima.

Izvor vesti: Srbija Danas / Blic