Vesti22.10.2021. 02:10

Obaveštenje za sve roditelje: Država saopštila kada će biti uplata subvencija

Pojedini Beograđani pitali su se prethodnih dana kada će refundacija za privatne vrtiće i da li uplata kasni. Kako se saznaje u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, isplata će biti u roku.

Roditelji su uglavnom refundaciju novca dobijali početkom meseca pa ih je sada iznenadilo što je prošla i druga nedelja oktobra bez povraćaja subvencija.

Međutim, nije reč o kašnjenju, jer je rok poslednji dan u mesecu, ali je zbog rebalansa grada i gužve u finansijama između ostalog, pomeren i datum uplate.

– Refundacija ne kasni, biće isplaćena do kraja meseca svim roditeljima, što je i u roku – rekli su u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

vrtić

Foto: Shutterstock

Kako objašnjavaju, sektor se trudi da isplata bude uvek između petog i desetog u mesecu, pa je moguće da je neko pomislio da kasni.

– Čim prođe rebalans, roditelji mogu da očekuju novac na svojim računima, a svakako će to biti krajem tekućeg meseca – navode.

Projekat subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, za koju nema mesta u državnim, započet je 2015. godine. Na ime refundacije dela troškova do avgusta 2021. godine isplaćeno je 16,9 milijardi dinara. Trenutno Grad Beograd subvencioniše boravak 21.385 dece u 435 privatnih vrtića.

Uslov za ostvarivanje prava na refundaciju jeste da su roditelji odbijeni u državnom vrtiću, nakon čega uzimaju potvrdu o tome, takozvanu odbijenicu, sa kojom mogu dobiti pomoć Grada Beograda.

Izvor vesti: Srbija Danas/Telegraf