Vesti21.10.2021. 09:57

Nude platu 2.000 evra mesečno, ali niko se ne javlja: U Srbiji za neka zanimanja radnika nema ni na vidiku, a ni u školi

Jedan poslodavac u Srbiji je pre dva meseca objavio oglas za posao za koji je nudio platu 2.000 evra, ali nažalost iako je ponudio visoki novčani iznos mesečne zarade nije uspeo da pronađe radnike i zaposli nekoga. Prosečna zarada (bruto) u Srbiji, obračunata za jul 2021. godine iznosila je 89 330 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 64 731 dinar.

Među najplaćenija zanimanja spadaju diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri elektronike, profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, nastavnici/profesori stranih jezika i lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolog, kardiolog, oftalmolog, ginekolog)

Ipak kada je u pitanju niže obrazovanje, odnosno zvanje sa trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, poslodavcima je najteže da nađu vodoinstalatere.

posao

Foto: Shutterstock

– Zbog velikog deficita, poslodavac koji nije mogao da nađe vodoinstalatera ponudio je platu od 240.000 dinara. Proširio je oglas na nivou cele Srbije. Ukoliko neko ne živi u Beogradu i dolazi iz unutrašnjosti, poslodavac je ponudio i smeštaj – objašnjava PR menadžer Infostud-a Miloš Turinski situaciju koja se dogodila pre dva meseca.

Sa srednjom školom brže do posla dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, računovođe, negovatelji, medicinske sestre (specijalista instrumentiranja), kuvari, radnici na obezbeđenju – tehničari obezbeđenja, tesari, zidari, armirači.

-Kada su u pitanju zanatska zanimanja, deficit je iz godine u godinu sve veći pa je na tržištu i dalje veća ponuda nego što je potražnja za radnim mestima kao što su kuvar, konobar, frizer, automehaničar, vozač, magacioner, bravar i stolar. Shodno velikoj potražnji za ovim kadrovima i njihovi uslovi rada se poboljšavaju iz godine u godinu, tako da neretko radnici zanatskih profila mogu imati mnogo više zarade nego što to mogu očekivati mnogo sa fakultetskim diplomama – istakao je za portal Obrazovanje PR menadžer Infostud-a Miloš Turinski.

Izvor vesti: Srbija Danas