Vesti16.10.2021. 06:26

Novine za naučnike u Srbiji: Strategija razvoja nauke od 2021. do 2025. “Moć znanja” donosi bolju budućnost

Pomoćnici ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Marina Soković i dr Aleksandar Jović učestvovali su na Re-set samitu ekonomija „ Nauka i mladi kreiraju društveni progres“ i ocenili da je razvoj nauke važan za napredak celog društva i da Ministarstvo preduzima brojne aktivnosti, kako bi podržalo mlade naučnike i naučno-istraživački rad.

Dr Soković je rekla da je pre dve godine promenjen način finansiranja nauke, sa projektnog na institucionalno finansiranje. Istakla je da je cilj države da istraživačima, posebno mladim, stvori uslove za rad u Srbiji i obezbedi podsticajne uslove za naučno-istraživači rad.

Takođe, sa radom su počeli i novi instituti, kao što je Instut BioSens, Institut za IT u Kragujevcu, Institut za veštačku inteligenciju, rekla je ona.

Navela je da je osnovan Fond za nauku, koji ima programe kojima podržava mlade naučnike, kao što je Promis program za mlade istraživače, koji treba da im pomogne da naprave sopstvene programe istraživanja. Kako je dodala i na poziv za podršku razvoju projekata u oblasti Dijaspore i veštačke inteligencije prijavljivali su se mladi.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Dr Soković je podsetila da je usvojena i nova Strategija razvoja nauke od 2021. do 2025. „Moć znanja“. Vizija je, kako je rekla, jačanje naučno-istraživačkih organizacija i timova, kao i saradnja sa naučnoistraživačkim organizacijama u svetu.

Najveću i najbolju popularizaciju nauke, kako kaže, rade naši istraživači. Dr Soković je pohvalila naše naučnike koji su od početka epidemije izazvane korona virusom bili u prvim redovima u borbi protiv korone.

Istakla je da Ministarstvo neprekidno nastavlja da prati i podstiče razvoj, rad i obrazovanje naučnoistraživačkih kadrova kroz podršku sticanja znanja neposrednom razmenom naučnih informacija i naučnih dostignuća, kao i kroz razvoj naučne saradnje na međunarodnom nivou, postdoktorskim usavršavanjem, učešćem na naučnim skupovima u inostranstvu, kao i sufinansiranjem boravka inostranih naučnika u Republici Srbiji.

Aleksandar Jović ocenio je da je razvoj nauke važan za sveobuhvati napredak i da bez nauke i tehnike ne može da se zamisli razvoj društva kao celine.

naučnici

Foto: Profimedia/ilustracija

-Model za finansiranje nauke kod nas je takav da svaka oblast nauke može da pronađe svoje mesto. Bez obzira kojom oblasti se istraživači bave, moći će da pronađu odgovarajući poziv u okviru Fonda za nauku ili Fonda za inovacionu delatnost, gde će moći da apliciraju za sredstva”, kazao je Jović.

On je naveo i da je posle uspešne priče sa učešćem istraživača iz Srbije u Horizont programu 2020 prvom ciklusu Erazmus+ programa, Srbija je okončala pregovore za priključivanje Horizont Evropa programu i drugom ciklusu Erazmus+ programa, kao i da se potpisivanje sporazuma sa EU o učešću Srbije u ovim programi očekuje sredinom novembra. Nagasio je da je našim istraživačima i institucijama već sada omogućeno da konkurišu na otvorene pozive u okviru ova dva programa.

 

Izvor vesti: Srbija Danas