Vesti23.11.2021. 10:31

Novi apel pred nadležnima: Crkve i verske zajednice dale predloge za rešavanje problema verske nastave

Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji poslali su zajedničku poruku državnom vrhu Srbije, kojom ukazuju na probleme u vezi sa izvođenjem predmeta verska nastava i način prevazilaženja tih problema, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U saopštenju SPC navodi se da su poglavari crkava i verskih zajednica poslali zajedničku poruku predsedniku Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću.

Potpisnici zajedničke poruke su patrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, reisul-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, biskup Slovačke evangeličke crkve Jaroslav Javornik, biskup Reformatske hrišćanske crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel. Oni apeluju na sve relevantne institucije u državi da se trenutni status verske nastave u školskom sistemu što pre izmeni.

Kako se napominje, izražavaju čvrstu nadu i dobru veru da će crkve i verske zajednice zajednički sa državom Srbijom, po ugledu i praksi iz vremena kada se veronauka vratila u učionice, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave u celosti i konačno reši ovaj gorući problem srpskog društva i prosvete.

škola

Foto: Shutterstock

Patrijarh Porfirije i predstavnici crkava i verskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima da Veronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta. Takođe, predložili su da se izbor između Verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši na početku prvog i na početku petog razreda osnovnog obrazovanja, kao i na početku prvog razreda srednjeg obrazovanja.

Roditelji đaka da biraju između veronauke i alternativnog predmeta

Smatraju da zakonom treba da se predvidi da se roditelji, odnosno staratelji učenika osnovne škole i đaka srednje škole, opredeljuju između Verske nastave i nastave alternativnog predmeta posle prve ili druge nedelje školske godine tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i nastavnika iz oba predmeta.

Poglavari crkava i verskih zajednica predlažu i da se zakonski reguliše radnopravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme. Ističu da je to u neraskidivoj vezi sa pravom Crkve, odnosno verske zajednice, da povuče iz nastave veroučiteljicu ili veroučitelja koji je na njen predlog imenovan, ukoliko njen ili njegov rad u školi, ili postupci u zajednici izvan škole, nisu u saglasnosti sa verskim učenjem te crkve, odnosno verske zajednice.

Predlaže se i da crkve i verske zajednice imaju mogućnost da samostalno nadziru ostvarivanje Verske nastave, njene saglasnosti sa sopstvenim verskim učenjem.

škola

Foto: Shutterstock

-Smatramo da celina predloženih rešenja predstavlja sveobuhvatan model koji u punoj meri obezbeđuje poštovanje pojedinačnih i kolektivnih verskih prava i pune ravnopravnosti svih građana u Srbiji, po ugledu na rešenja konfesionalne veronauke u Evropskoj uniji- dodaje se u saopštenju SPC.

Napominjemo da bi se samo zajedničkim radom državnih institucija i tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji na konačnom rešavanju problema sa položajem nastave Veronauke, predavača i uređenja nadzora u obrazovnom sistemu Republike Srbije dugoročno doprinelo opštem dobru srpskog društva i prosvete- navodi se među predloženim rešenjima, čiju je sadržinu u saopštenju objavila SPC.

 

Izvor vesti: Srbija Danas