Vesti10.11.2021. 08:45

Nova sredstva za ekološke teme tokom školovanja: Studenti smislili aplikaciju koja rešava problem deponija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je sa dekanom prof. dr Vladimirom Popovićem i profesorima Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu razgovarao o inovativnim projektima na kojima rade nastavnici i studenti ovog fakulteta, a posebno o onima koji će se realizovati u saradnji sa Gradom Beogradom.

Gradonačelnik je istakao da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda u oktobru ove godine potpisao ugovor sa Mašinskim fakultetom za realizaciju nekoliko značajnih projekta iz oblasti ekologije i domena zaštite životne sredine.

Kako je naglasio saradnja sa mladim ljudima, mladim inovatorima je ono što je posebno važno, i zato Grad želi da sarađuje sa univerzitetima, a saradnja sa Mašinskim fakultetom je jedan odličan primer takve saradnje.

Zoran Radojičić

Foto: Beoinfo

– Interaktivna tabla za edukaciju dece o selekciji otpada i reciklaže je samo jedan od zajedničkih projekata. Projekat predstavlja izradu table, aplikacije, koja će na novi, metodički, interaktivni način doprineti razvijanju svesti o potrebi i mogućnosti ličnog angažovanja dece u selekciji i reciklaži otpada. Ovaj projekat je veoma važan za ekološku edukaciju dece predškolskog i školskog uzrasta, ali i generacijsko povezivanje jer stimuliše uključivanje u brigu o zaštiti životne sredine svih članova porodice. Za izradu ovog projekta grad Beograd je iz budžeta izdvojio blizu 2, 4 miliona dinara, a završetak projekta se očekuje krajem 2022. godine– istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da Grad Beograd sa Mašinskim fakultetom radi i veoma važan projekat iz oblasti očuvanja životne sredine, a to je lociranje i mapiranje divljih deponija iz vazduha na teritoriji Gradskih opština Palilula i Voždovac.

Zoran Radojičić

Foto: Beoinfo

– Zadovoljan sam što će na osnovu ovih aktivnosti biti izvršen unos inicijalnih podataka u izabranu centralnu bazu i na taj način ćemo izraditi katastar divljih deponija na ovim opštinama. Na osnovu sprovedenog mapiranja biće predložena i dalja rešenja za buduće aktivnosti na uvođenju sistema monitoringa i mapiranja divljih deponija iz vazduha za čitavu teritoriju grada Beograda. Projekat će biti završen do kraja 2021. godine. Takođe želim da naglasim da radimo i strategiju za 2022/23 godinu o tretmanu građevinskog otpada. Osim toga, sarađujemo u nizu projekata u vezi sa poboljšanjem funkcionisanja gradskog saobraćaja, kao i u vezi sa racionalnom potrošnjom goriva, a sve u cilju smanjenja zagađenja životne sredine – rekao je prvi čovek prestonice.

On je naglasio da Grad Beograd ima dugu istoriju odlične saradnje sa Mašinskim fakultetom.

Zoran Radojičić

Foto: Beoinfo

–Važno je da se stručni ljudi uključuju u unapređenje i razvoj grada. Mladi studenti i asistenti svoje inovativne ideje implementiraju u Beograd. Kroz edukaciju dece učimo mlade generacije da budu spremni za nove izazove– zaključio je gradonačelnik.

Izvor vesti: Srbija Danas