Vesti14.10.2021. 11:04

Nova šansa za zaposlenje nastavnika uprkos zabrani zapošljavanja: Ministarstvo uputilo apel Vladi

U osnovnom obrazovanju na određeno vreme je zaposleno 11.000 osoba, a u srednjem 5.746 sa normom od pet do 100 odsto, kažu u Ministarstvu prosvete i napominju da čekaju odobrenje nadležnih organa za raspisivanje novih konkursa.

U Ministarstvu podsećaju da su se od uvođenja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, decembra 2013, u kontinuitetu obraćali Komisiji Vlade Srbije za saglasnost za raspisivanje konkursa za radna mesta koja su upražnjena, a na kojima rade lica angažovana na određeno vreme.

– U periodu od 2014. do 2019. godine dobijene su saglasnosti za ukupno 532 upražnjena radna mesta sa normom od 100 odsto. U periodu od januara do mart 2020. u četiri faze, na inicijativu Ministarstva su dobijene saglasnosti za raspisivanje konkursa za ukupno 11.405 slobodnih radnih mesta sa normom od 50 do 100 odsto, a koja su ostala upražnjena zaključno sa 31. decembrom 2017. godine – ističu u Ministarstvu.

Foto: Shutterstock

U toku je razmatranje zahteva Ministarstva za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za novih 2.726 radnih mesta, sa normom od 50 do 100 odsto. Reč je o radnim mestima koja su ostala upražnjena zaključno sa 31. decembrom 2018. godine.

U svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 odsto radnika trenutno je van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije, upozorava Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Ovo i ne čudi, s obzirom na to da su, ističu, zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme na udaru virusa korona.

– Ovom prilikom obaveštavamo javnost da je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene. Jedan od razloga za to jeste i zarada zaposlenih, koja je ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji. Zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima nije privlačno. Tako, pored kadrova koji već dugo nedostaju: matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a fale nam i učitelji – poručuju iz USPRS.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Danas