Vesti14.06.2022. 03:12

NOVA ODLUKA MALOJ MATURI: Zbog dojava o bombi škole će ovako da se organizuju

Kako bi se osigurala bezbednost učenika i nastavnika na predstojećem završnom ispitu, u svetlu sve učestalijih dojava o postavljenim bombama, biće smanjen broj punktova gde će se raditi mala matura, odnosno gde god je moguće spajaće se dve, tri škole na teritoriji jedne opštine.

To su, kako saznaje Euronews Srbija, instrukcije koje su juče dobili direktori osnovnih škola opština Zvezdara i Palilula na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete, odnosno Školske uprave Beograd. Narednih dana slični sastanci biće i sa predstavnicima ostalih osnovnih škola u Beogradu, ali i celoj Srbiji.

Direktorka Osnovne škole Veljko Dugošević na Zvezdari Vesna Ćirović kaže da je spajanje škola za polaganje male mature i smanjenje broja punktova gde će učenici raditi testove, jedna od mera da se pojača bezbednost tokom male mature.

– Spajaće se više škola na teritoriji jedne opštine, kako bi se smanjio broj objekata u kojima se polaže završni ispit, a da deca imaju dobre uslove. To je jedna od mera što se tiče bezbednosti na završnom ispitu, da se smanji broj punktova na kojima se polaže mala matura. Nekoliko škola na Zvezdari će spojiti decu. OŠ Veljko Dugošević spaja se sa OŠ Marija Bursać, a završni ispit biće organizovan u fiskulturnoj sali naše škole – rekla je Ćirović za Euronews Srbija.

Velike škole, koje imaju puno učenika poput OŠ Pavle Savić u Mirijevu neće se spajati sa drugim školama. Direktor te škole Milan Krstić rekao je za Euronews Srbija da su na jučerašnjem sastanku dobili instrukcije da nema organizovanja završnog ispita po učionicama, već da to mora biti u jednoj, dve ili tri velike prostorije.

– Završni ispit organizovaćemo u tri velike prostorije, jer smo velika škola. Nema po učionicama. Izuzetak su učenici koji rade po IOP-u. Pomenuto je da to da se razmotri i gde god je moguće da se spoji nekoliko škola, zarad bezbednosti. Lakše je policija da obezbedi završni ispit u jednoj nego u tri škole – rekao je Krstić.

Dodaje da se razgovaralo i o tome da policija pregleda škole pre početka završnog ispita, ali da će o tome još da se razgovara. Juče su i predstavnici dva ministarstva – prosvete i unutrašnjih poslova imali sastanak o bezbednosti na maloj maturi, a da li je nešto konkretno dogovoreno nisu se oglašavali.

Prema navodima medija, kako bi se svi učenici koji polažu maturu bili bezbedni stručna lica MUPa će sve škole u kojima će se održavati mala matura prethodno pregledati. Potom se škola zaključava. Biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekat. Za sada nije poznato da li će biti još nekih mera bezbednosti, ali je procena, da je stroga prevencija jedini način da se i pored dojava o bombama mala matura održi.

Mala matura 2022 polaže se 27, 28. i 29. juna. Đaci rešavaju testove iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovani.

Izvor vesti: Srbija Danas/ Euronews Srbija