Vesti15.06.2022. 12:16

NOV KONCEPT: Ovako će izgledati kombinovani test za malu maturu

Već sledeće školske godine đaci bi, kako stvari sada stoje, mogli da polažu skroz drugačiju malu maturu. Naime, iznenadno probno testiranje koje će sutra imati učenici četvrtog i sedmog razreda osnovnih škola samo je uvod u promene koje slede.

Reč je o novom konceptu kombinovanog testa na kojem se do sada proveravalo znanje iz čak pet predmeta.

Đaci su izabrali i danas će, prema uputstvu Ministarstva prosvete, polagati jedan od pet predmeta koji se inače polažu na kombinovanom testu na maloj maturi (istorija, geografija, biologija, fizika i hemija).

Da će promene uslediti, potvrdili su i u Ministarstvu prosvete.

– Ministarstvo je u skladu sa Strategijom u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pristupilo i sagledavanju kvaliteta završnog ispita i razmatranju mogućnosti promene koncepta kombinovanog testa. Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću potrebu za sagledavanjem i preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test – navode u Ministarstvu za Telegraf.

Kako dalje navode, mišljenja stručne javnosti, nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne.

– U skladu sa tim ZVKOV je pripremio testove za probno testiranje učenika sedmog razreda osnovne škole u školskoj 2021/2022, koje će biti održano 15. juna u svim školama u Srbiji. Učenici će se na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeliti za predmet iz kog će rešavati test u okviru probnog testiranja. Mogu da izaberu jedan od ovih predmeta: fizika, hemija, biologija, geografija i istorija – kažu u Ministarstvu.

 

Tagovi:
Izvor vesti: Telegraf