Vesti24.12.2021. 09:39

Niški naučnici spremni za bolju budućnost: Cveta razvoj veštačke inteligencije i video-igara

U prvoj godini rada Naučno-tehnološki park u Nišu okupio je 47 IT kompanija, koje zapošljavaju oko 500 uglavnom mladih ljudi. Posebni rezultati postignuti su u industriji video igrica i veštačkoj inteligenciji, ali i među novim start ap kompanijama.

Profit industrije video igrica u godini korone, prvi put je u istoriji, nadmašio profit filmske industrije. Srpsko-švedska firma Sozap, koja radi u NTP-u, zahvaljujući dobrim rezultatima, prvi put je izašla na berzu. Kažu da su mogućnosti u gejming industriji, ogromne.

-Može da krene od toga da sam jedan pojedinac napravi video igru do toga da timovi od po 100,200 zaposlenih radi na jednoj video igri, tako da je to jedan čitav spektar koji pokriva cela ta industrija- kaže Nenad Rajković iz firme Sozap.

Naučno tehnološki park

Razvoj veštačke inteligencije omogućio je firmi Naisus tehnologije, da proda sistem za unapređenje američkog zdravstva u doba korone:

-Dostupan je na 100 telefonskih linija, radi 24/7 i on omogućava da korisnik pacijent može da se javi u bilo kom trenutku, da da informaciju u bilo kom trenutku i da dobije informaciju u bilo kom trenutku- navodi Ivan Krasić iz Naisus tehnologije.

I mlade firme ne zaostaju. Start ap kompanija Kanandi uradila je sistem za praćenje lovačkih pasa. Vladislav Ćosić, iz firme Kanandi objašnjava:

-Odradili smo detaljno ispitivanje tržišta, prepoznali smo da postoji izuzetno veliki potencijal i odlučili smo da je to karta koju treba da odigramo i put koji treba da sledimo.

Jedan od glavnih ciljeva ovde je što veći broj sopstvenih inovativnih proizvoda i usluga.

Naučno tehnološki park

-Veliki broj kompanija koji funkcioniše ovde radi sa specijalizacijom 4S ili pametnom specijalizacijom koju je potpisala Republika Srbija, tako da imamo veliki broj kompanija koje jesu lideri, gejming svakako jeste najinteresantnija grana- kaže Miloš Grozdanović, pomoćnik direktora NTP.

Nove tehnoligije i IT su jedan od glavnih potencijala Niša i procenjuje da u ovoj oblasti ovde radi blizu 4000 ljudi.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS