Vesti17.01.2022. 01:50

Nema produžetka raspusta: Date jasne smernice, pod ovim uslovima se ide u školu od 24. januara

Za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji drugo polugodište počinje 24. januara. U Vojvodini su se u školske klupe danas vratili osnovci, a srednjoškolci prošlog ponedeljka.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže za RTS da će učenici osnovnih škola u Vojvodini neposredno pohađati nastavu na početku drugog polugodišta, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model – jedan dan nastava u školi, drugi onlajn.

Ružić dodaje da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde drugo polugodište počinje 24. januara.

-U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou- podseća Ružić.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

-Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja- objašnjava Ružić.

Navodi da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se posebno obrati pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostoija, obavezu nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su deca pokazala visok stepen discipline i odgovornosti. Što se tiče onlajn nastave, Ružić naglašava da su primere dobre prakse pokazali sami nastavnici.

-Sve ono što je korišćeno prošle školske godine, koristi se i sada- kaže Ružić.

Što se tiče fakulteta, gde je toku ispitni rok, prate se preporuke resornog ministarstva.

-Obaveza svakog studenta je da polaže ispite na svom matičnom fkalutetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave- dodaje Ružić.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS