Vesti29.10.2021. 03:50

Nema onlajn nastave, deca će u školu: Jesenji raspust devet dana, a šta je sa zimskim?

Predloženo je da se jesenji mini-raspust za učenike produži, tako da učenici ne bi išli u školu ukupno devet dana, rekao je za Euronews Srbija pomoćnik ministra prosvete za srednjoškolsko obrazovanje Miloš Blagojević.

-Pokušali smo da razmotrimo i analiziramo aspekte ovakve odluke. Shvatili smo da praktično za dodatna tri dana – 8, 9, i 10, zajedno sa već planiranim mini raspustom 11. i 12. dobijamo praktično devet dana bez nastave. Shvatili smo da je to dobar predlog i uputićemo taj predlog na Krizni štab- rekao je Blagojević.

Precizirao je da bi to važilo na teritoriji cele Srbije i da se očekuje da Krizni štab sagleda i neke dodatne mere i aktivnosti.

Da li će biti pomeranja zimskog raspusta i prelaska na onlajn nastavu?

Na pitanje o pomeranju početka zimskog raspusta, pomoćnik ministra prosvete je rekao da nije bilo reči o tome.

koronavirus

Foto: Shutterstock

-To može da se desi i ove godine. Bićemo spremni i za jednu i za drugu odluku. Da ostane ovako kako je sada ili da pomeramo zimski raspust. Ako procene stručnjaci da je to potrebno, mi ćemo to i sprovesti- istakao je.

Kada je reč o prelasku na onlajn nastavu, Blagojević je rekao da je održan sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba u Institutu Batut.

-Sagledani su svi aspekti i dobili smo podršku medicinskog dela da nastavimo dalje sa ovim modelom- rekao je.

Podsećamo, danas je Tim za škole doneo odluku da se “drugi model” organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava: Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

“Drugi model” nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Koliko ima zaraženih među učenicima?

Blagojević je rekao da u uzrastu od 6 do 18 godina ima oko 4.400 učenika koji su zaraženi, što je oko 0,57 odsto. Kada je reč o procentu zaraženosti među zaposlenima, on se kreće oko 1,5 odsto.

učionica

Foto: Shutterstock

-I to je nešto što je na nivou prethodne tri nedelje. Nemamo ni povećanje, ali nemamo ni pad- naveo je Blagojević.

Govoreći o obuhvatu vakcinacije prosvetnih radnika, on je rekao da je to oko 50 odsto i poručio:

-To je neki nivo sa kojim ne možemo biti zadovoljni.

Najavio je da će u narednom periodu doktor Predrag Kon održati sastanak sa školskim upravama i da će se pokušati sa edukacijom zaposlenih u školskim upravama da bi se podstakla vakcinacija.

Izvor vesti: Srbija Danas