Vesti29.10.2021. 09:49

Neizvesnost raste, a to negativno utiče i na roditelje i na đake: Koji je najbolji način za sprovođenje nastave ove zime?

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da je veliki stres za učenike, roditelje, ali i nastavnike neizvesnost i priča oko mogućeg prelaska na onlajn nastavu, zbog sve većeg broja zaražernih učenika i smatra da bi problem rešilo testiranja jer nije svaka respiratorna infekcija korona.

Ona je za Euronews Srbija rekla da su svi već prošli kroz jednu stresnu situaciju prošle nedelje kada je iznenada izašao lekar iz Kriznog štaba i rekao da će od ponedeljka, 25. oktobra, đaci preći na onlajn nastavu. Podseća da je u tom momentu najmanji broj grdova bio na kombinovanoj nastavi, samo tri – Šabac, Beograd, Vrnjačka Banja.

-Očigledno je da postoji neka neusklađenost. Ta neusklađenost je veliki stres za sve. Dve trećine stanovništva povezano je sa školskom decom i svi su se uznemirili, šta će da rade, ko će biti sa decom kod kuće ako se pređe na onlajn nastavu- rekla je Janković.

Podsetila je da svi direktori u školama svakodnevno prate i obaveštavaju školsku upravu o broju zaraženih učenika i nastavnika, a školska uprava šalje podatke TImu za škole koji donosi odluku o nastavi.

nastavnik

Foto: Shutterstock

-Šta nije bilo dobro u tom lancu i odakle taj nesklad to ne znamo. Samo znam da može da se desi da je više dece zaraženo, jer se kod nas testiraju samo deca koja imaju temperaturu- rekla je Janković i podsetila da je ovo vreme kada su đaci i pre korone imali respiratorne infekcije i da bi rešenje bilo testiranje, jer bi se tačno znalo o čemu se radi.

Onlajn nastava na srpski način

Janković kaže da kombinovana nastava u mnogim školama nije dobro organizovana, jer ne postoje tehnički uslovi za to. Ona je podsetila da na kombinovanoj nastavi đaci idu dan u školu, a sledeći dan prate nastavu od kuće. Napominje da bi to trebalo da znači da učiteljica radi sa polovinom učenika u školi, a da svi koji su kod kuće to gledaju i prate. Međutim, to je nemoguće u mnogim školama, jer nemaju tehničke mogućnosti.

-Kombinovana nastava nije ako samo učiteljica radi sa polovinom đaka i ako joj sutra dolazi druga polovina ona ne može da predaje isto dva dana već mora da nastavi. Ona šalje materijale, a ko sa decom da radi materijale? Zašto nije radila? Ne zato što nije želela, ona nema tehničke mogućnosti- rekla je Janković.

Smatra da je nemoguće izvesti i da niži razredi i šesti i sedmi redovno idu u školu, a sedmi i osmu pređu na onlajn, što je jedan od predloga. Podseća da nastavnici predaju u petom i sedmom, šestom i osmom, ne predaje samo u jednom razredu, te da će mu jedno odeljenje biti onlajn, drugo u školi.

-Što se tiče samih škola, mi smo sada u goroj situaciji nego novembra prošle godine. Novembar prošle godine je bio strašan i moralo se ići na raspust koji je počeo za svetog Nikolu – navela je ona.

onlajn nastava

Foto: Shutterstock

Upitana da li nedostatak nastavnika može nadomestirti novo zapošljavanje koje je najavljeno u prosveti ona je pojasnila da je to zapošljavanje na neodređeno ljudi koji su u sistemu, koji već rade na određeno. Dodala je i da je uvođenje platnih razreda, za koje se sindikati zalažu već dugo, odloženo za 1. januar 2023. godine.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović naglasio je da se vode razgovori i o produžetku jesenjeg raspusta za đake i da bi to doprinelo smanjenju efekata epidemije.

-Cela jedna nedelja, imate i pre toga vikend i posle toga vikend, sve skoro devet dana. Da li će biti ranije ili kasnije sredinom meseca – videćemo šta je odgovarajuće, moramo da poštujemo i ono što će reći zdravstveni radnici i sindikati i ono što misle roditelji. Mislim da imamo dogovor i stav koji će biti jedinstven gde ćemo učiniti sve da škola ipak očuva ono što je najvažnije, jer deca najviše gube ako su isključivo na onlajn nastavi iako smo u onom trenutku govorili o tome da bilo šta što se radi sa obrazovnim sistemom mora da bude praćeno merama koje primenjujemo u ukupnom društvu – navodi Tiodorović.

Izvor vesti: Srbija Danas