Vesti05.10.2021. 09:58

Naučna revolucija 2021. godine: Nobelovci otkrili kako zagrljaj voljene osobe utiče na nas

Naučnici koji su otkrili kako naša tela osećaju toplotu sunca ili zagrljaj voljene osobe dobitinici su Nobelove nagrade iz medicine za 2021. godinu.

Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dele Nobelovu nagradu iz oblasti Medicine ili psihologije za njihov naučni rad o dodiru i temperaturi.

Oni su otkrili kako naša tela pretvaraju fizičke senzacije u električne poruke u nervnom sistemu. Njihova otkrića mogu doneti nove načine u lečenju bola.

Toplota, hladnoća i dodir ključni su za doživljaj sveta oko nas i za naš sopstveni opstanak. Ali kako naša tela to zapravo rade jedna je od velikih misterija biologije.

-Ovogodišnji laureati pomogli su nam da shvatimo kako temperatura ili mehanička sila pokreću nervne impulse koji nam omogućavaju da opažamo svet i prilagodimo se-naveo je odbor za dodelu nagrade.

Dejvid Džulijus

Foto: Tanjug/Noah Berger/University of California San Francisco via AP

Ova tehnologija se potencijalno može primeniti u različitim oblastima – od medicine do virtuelne stvarnosti i robotike. Tomas Perlman iz komiteta za Nobelovu nagradu rekao je da je ovo važno i veliko otkriće.

Napredak profesora Dejvida Džulijusa sa Univerzitetu Kalifornija u San Francisku, proizašao je iz istraživanja gorućeg bola koji osećamo dok jedemo ljutu papričicu. Eksperimentisao je sa izvorom toplote ljute papričice – supstancom kapsaicin. Kapsaicin je aktivna supstanca ljutih paprika, čilija i drugih biljaka iz roda kapsacijum. Za većinu sisara, kao i za čoveka, kapsaicin izaziva snažan osećaj žarenja tkiva s kojim dođe u kontakt.

Otkrio je specifičnu vrstu receptora (deo naših ćelija koji detektuje svet oko njih) koji je reagovao na kapsaicin. Dalji testovi su pokazali da receptor reaguje na toplotu i da se aktivirao na „bolnim” temperaturama. To se dešava, na primer, ako opečete ruku na šoljici kafe. Otkriće je vodilo do naleta drugih senzora temperature.

Profesori Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan otkrili su onu koja reaguje na hladnoću. U međuvremenu, profesor Pataputijan, koji je radio na istraživačkom institutu Skrips, eksperimentisao je sa ćelijama. Ti eksperimenti su doveli do otkrića drugačije vrste receptora koji je aktiviran kao odgovor na mehaničku silu ili dodir.Kada šetate plažom i osetite pesak pod nogama – ti receptori šalju signale mozgu. Pokazalo se da ovi senzori dodira i temperature imaju široku ulogu u telu i kod nekih bolesti.

Ardem Pataputijan

Foto: Tanjug/Courtesy of Scripps Researć via AP

Prvi senzor toplote (zvan TRPV1) takođe je uključen u hronični bol i na to kako naše telo reguliše temperaturu. Receptor na dodir (PIZ02) ima više uloga, od mokrenja do krvnog pritiska.

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za 2021. godinu podeliće nagradu od 10 miliona švedskih kruna (988.000 evra).

 

Izvor vesti: Srbija Danas