Vesti22.12.2021. 11:01

Ministar Ružić objasnio šta donosi novi set zakona o obrazovanju: Novi propisi za srpsko školstvo stižu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je Predlogom zakona o inovacionoj delatnosti, između ostalog, predviđeno uspostavljenje mreže naučno-tehnoških parkova.

Branko Ružić je u Skupštini Srbije istakao da su predloženim zakonom definisani subjekti nacionalnog investicionog sistema.

-To su inovativni objekti, startap centri, nosioci inovacione delatnosti i spinofovi, zatim subjekti inovacione infrastrukture, neučno-tehnoški parkovi i organizacije za podršku startapovima- rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, zakonom se ističe značaj upravljanja intelektualnom svojinom nastalom u okviru naučno-istraživačke organizacije, uz usklađivanje sa propisima koji regulišu tu oblast. Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju, Ružić je naveo da se on usaglašava sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

škola

Foto: Shutterstock

Kako je objasnio, usaglašavanje se odnosi na odredbe koje se tiču uvođenja državne mature.

-Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem je donela odluku o pomeranju roka za primenu državne mature na 2022/2023. godinu za trogodišnje srednje škole, odnosno 2023/2024. godinu za opštu umetničku i stručnu maturu- rekao je Ružić.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, izmene se, kaže, vrše u cilju usaglašavanja sa odredbama zakona kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja radi unapređivanja pojedinih rešenja.

Dopune zakona se, dodao je Ružić, odnose na mogućnost ostvarivanja programa na stranom jeziku, odnosno dvojezično na stranom jeziku i na srpskom jeziku ili na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ružić je, obrazlažući izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, rekao da se njima stvaraju uslovi za efikasnu i stručnu pripremu za realizaciju ispita kojim se završava određeni nivo obrazovanja.

-Radi pripreme realizacije navedenih ispita bilo je neophodno da propišemo nove nadležnosti za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, odnosno da se formira Centar za ispite- rekao je Ružić.

Izvor vesti: Srbija Danas