Vesti06.02.2022. 09:21

Ministar najavio rekonstrukciju i opremanje dva centra za obuku: Obrazovna investicija vredna 20 miliona evra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se Predlogom zakona kojim se potvrđuje zajam od 20 miliona evra kod Banke za razvoj Saveta Evrope, omogućava rekonstrukcija i opremanje dva centra za obuku za dualno obrazovanje.

Ružić je u Skupštini Srbije rekao da se jedan centar nalazi u Beogradu, a drugi u Vršcu, za potrebe vazduhoplovnog obrazovanja u Srbiji po modelu dualnog obrazovanja.

-Ova investicija će omogućiti da stvorimo dodatne uslove za obrazovanje vazduhoplovnih kadrova u Srbiji i regionu i pomoći u obezbeđivanju karijere za buduće pilote, kontrolore leta i druga srodna zanimanja- rekao je Ružić.

On je naveo da se projekat može posmatrati kao pilot projekat za razvoj dualnog obrazovanja na akademskom nivou, što je prioritet za Ministarstvo prosvete u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Cilj projekta je da ojača poziciju naše države u vazduhoplovnom obrazovanju i obuci, ali i šire u sektorskoj industriji i uslugama i to ne samo na evropskom tržištu, već širom sveta- rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će projekat takođe ojačati Beograd kao regionalno središte vazduhoplovnih usluga uopšte.

-Kada je Vršac u pitanju, plan je da se rekonstruiše i opremi studentski smeštaj, prostorija za učenje i rekreaciju i dve zgrade sa učionicama za formalnu obuku, zatim i objekti civilnog vazduhoplovstva, kao i da se nabavi nova oprema- rekao je Ružić.

U Centru za obuku u Beogradu, planira se, kaže, rekonstrukcija zgrade u kojoj će se nalaziti simulator leta i nabavka kompletnog simulatora letenja Erbas A320.

-Oba centra ćemo modernizovati i to digitalizacijom procesa školovanja i obuke i nabavkom vozila neophodnim za putovanje između dva centra- rekao je Ružić.

Izvor vesti: Srbija Danas